Izjemen uspeh vinarja Jakončiča na Decanterju

Briškemu vinarju Jakončiču iz Kozane je na enem najbolj uglednih in vplivnih ocenjevanj v vinskem svetu, ki ga organizira revija Decanter, letos uspel veliki met. Od dveh poslanih vzorcev je prejel dve zlati medalji v kategoriji belih vin. Poleg tega pa je ena izmed teh zlatih medalj postala tudi vinska trofeja, kar pomeni, da je bilo to najboljše vino v celotni regiji - Sloveniji.

Briškemu vinarju Jakončiču iz Kozane je na enem najbolj 
uglednih  in vplivnih ocenjevanj v vinskem svetu, ki ga 
organizira revija Decanter, letos uspel veliki met. Foto: Sašo Dravinec
Briškemu vinarju Jakončiču iz Kozane je na enem najbolj uglednih in vplivnih ocenjevanj v vinskem svetu, ki ga organizira revija Decanter, letos uspel veliki met. Foto: Sašo Dravinec

BRDA > Pri reviji Decanter, eni najbolj uglednih in vplivnih v vinskem svetu, so s svetovnim vinskim ocenjevanjem začeli leta 2004, ko so njihovi degustatorji ocenili 4500 vin. Letos so ocenjevali več kot 16.000 prijavljenih vzorcev z vsega sveta, ki so bili razporejeni v ustrezne kategorije. Ocenjevanje vsako leto poteka v Londonu, v strokovni žiriji je bilo letos zbranih 244 strokovnih sodnikov, med njimi tudi 69 tako imenovanih “Masters of wine”.

“Večkrat nam kdo reče, zakaj se pogosteje ne prijavljamo na vinska ocenjevanja, in letos smo se odločili, da na Decanterjevo ocenjevanje pošljemo Carolino Rebulo, letnik 2013, in Belo Carolino 2012. In kaj se je zgodilo? Pri obeh vzorcih smo dobili 95 odstotkov točk, čisti jackpot oziroma sreča polna, če se tako izrazim! S tem, da je Carolina Rebula dobila še trofejo, kar pomeni, da je bil ta vzorec najboljši izmed belih vin v konkurenci! Zakaj pravim, da je to nekako čisti zadetek - ker lahko samo eno vino prejme trofejo. Zlatih medalj lahko kot vinar prejmeš več, 95 točk lahko torej dobi več vin istega vinarja, trofeja je pa za vinarja lahko samo ena. Torej statistično gledano, smo bili najboljši oziroma smo pobrali vse medalje in priznanja, kar je pač za dva vzorca mogoče,” je povedal Aljoša Jakončič za spletni portal MMC.

Že leta 2005 so za Belo Carolino dobili srebro, 2006 prav tako za Carolino Rebulo srebro in potem še 2007 trofejo za Belo Carolino. “Zelo se mi zdi zanimivo, da je letos dobila trofejo rebula, ki jo nekateri imajo za, recimo, 'vsakdanje vino.' Za cela Brda in vse pridelovalce rebule je to en velik poklon,” je še dodal za spletni portal.

Spletno uredništvo


Najbolj brano