Izgubljajo goste, ker ni parkirišč

Tudi v Kobaridu imajo vse več težav s parkiranjem. Na zagate opozarjajo zlasti v Kobariškem muzeju, kamor obiskovalce v sezoni pripelje tudi do 18 avtobusov dnevno. Ker morajo parkirati precej stran od muzeja, turisti tik ob cesti čakajo tudi po četrt ure, preden vstopijo v muzej. Kraj naj bi zaradi teh težav že izgubljal goste. Ustreznejša parkirišča, ki bi jih omilila, predvideva urbanistična zasnova. Oktobra bo o njih razpravljala javnost.

 Skupine  ob cesti  petnajst minut čakajo na šoferja - vodnika, da parkira avtobus in se vrne k 
muzeju, da skupaj vstopijo. V muzeju menijo, da to ni prijazno do turistov.  Foto: Davorin Koron
Skupine ob cesti petnajst minut čakajo na šoferja - vodnika, da parkira avtobus in se vrne k muzeju, da skupaj vstopijo. V muzeju menijo, da to ni prijazno do turistov.  Foto: Davorin Koron

KOBARID > Ogromno ljudi, ki obišče Kobarid, zavije v Kobariški muzej, v katerem obisk, predvsem zaradi stoletnice prve svetovne vojne, skokovito narašča. Lani so našteli za tretjino več obiskovalcev, v prvi polovici letošnjega leta za petino več. Enemu najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji se obeta približno 70.000 gostov.

V povezavi z zgodovinskim turizmom v Kobarid prihajajo veliki avtobusi in množica avtomobilov. A ustreznih parkirišč dovolj blizu centra mesta ni. “Občino smo opozorili na povečan obisk in s tem povečano potrebo po parkiriščih. V najbolj obremenjenih dnevih smo našteli do 18 avtobusov. Največ jih prihaja aprila, maja, junija in septembra. V teh dneh, na primer, pripelje po sedem avtobusov na dan. Poleti je več individualnih gostov. Dnevno na račun muzeja prihaja tudi do 150 vozil,” pojasnjuje direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec.Od novembra do konca marca prometnih obremenitev ni.

V kobariški turistično informativni pisarni pritožb glede parkirišč s strani turistov ne zaznavajo. “Muzej je s številnimi avtobusi posebna zgodba. Za avtomobile pa je kar poskrbljeno, tudi dve uri brezplačnega parkiranja na modrih conah je dobra rešitev. V turističnih špicah pa je povsod in tudi v Kobaridu obremenitev velika,” ugotavlja Tatjana Humar iz LTO Sotočje.

Ali že izgubljajo goste?

V muzeju pravijo, da so občino že pred šestimi leti opozorili na obremenitve in prosili, naj obravnava problematiko prometnega režima, parkiranja in dostopnosti do muzeja, ki opravlja javno državno službo in je pooblaščen muzej za predstavljanje prve svetovne vojne na območju celotne države. “Ocenjujemo, da smo prišli do zgornje meje zmogljivosti kraja in da vsi skupaj celo že izgubljamo goste zaradi težav s parkirišči. Dostopnost do dediščine in ves potencial v času stoletnice prve svetovne vojne pomeni hkrati tudi priložnost za turistične ponudnike,” opozarja Šerbec.

Zdaj namreč avtobusi goste odložijo pri cerkvi ali kulturnem domu, nato pa odpeljejo na makadamsko parkirišče pri pokopališču. “Tam je res dovolj prostora, toda rešitev ni dobra. Zlasti pri avstrijskih in nemških agencijah so šoferji pogosto tudi vodiči. Skupina ga mora čakati najmanj petnajst minut, da lahko vsi skupaj organizirano vstopijo v muzej. Ločevanje skupin do gostov ni prijazno,” menijo v muzeju.

Hitre in sistematične rešitve

Prepričani so, da bi bilo možno relativno hitro uvesti nekatere rešitve z malo denarja, postopoma pa tudi celovitejše rešitve v skladu s premišljenim načrtom, ki bi ga potrdili domačini. S tem soglaša tudi kobariški župan Robert Kavčič. Pred dnevi so se na pobudo muzeja o tem pogovarjali tudi na občinskem svetu in ugotavljali, da se smiselno povezuje s predlogom urbanistične zasnove mesta, ki jo je pripravil arhitekt Rok Klanjšček. Strokovna javnost je o njem že povedala svoje, občinski svet meni, da je zrel za javno obravnavo, ki naj bi bila oktobra.

“Pri odločitvah, kakšno naj bo mesto, morajo soodločati tisti, ki v njem živijo. Če bodo predlog sprejeli, bomo sistematično začeli urejati zadeve. Denar bomo iskali tudi na razpisih,” napoveduje župan.

Do novega leta bodo asfaltirali zdajšnje makadamsko parkirišče ob Volaričevi ulici v neposredni bližini glavnega trga. Na njem za avtobuse ne bo prostora, bi ga pa našli na parkirišču za kinodvorano, ki naj bi ga povezali z glavno cesto iz italijanske smeri, kjer bi uredili krožišče. Med predlogi je tudi zožanje Stresove ulice, kar bi prineslo dodatna parkirišča. Nekaj mest za avtobuse bi lahko našli pri osnovni šoli in pri nekdanji stavbi policije. Skratka, vse je še stvar premisleka in javnega potrjevanja.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano