Izdelali bodo celostno prometno strategijo

Po pobudah za vzpostavitev kolesarskih poti, ureditev parkiranja in prometne infrastrukture, se Občina Ajdovščina loteva celostne prometne strategije. Izdelali naj bi jo do leta 2017.

 Po pobudah  za  vzpostavitev kolesarskih poti,  ureditev parkiranja in  prometne infrastrukture, se Občina Ajdovščina  
loteva  celostne prometne strategije. Izdelali naj bi jo do leta 
2017. Foto: Sanda Hain
Po pobudah za vzpostavitev kolesarskih poti, ureditev parkiranja in prometne infrastrukture, se Občina Ajdovščina loteva celostne prometne strategije. Izdelali naj bi jo do leta 2017. Foto: Sanda Hain

AJDOVŠČINA > Občina se bo področja mobilnosti, urejanja urejanja prometne in turistične infrastrukture in parkiranja lotila celostno, z vključitvijo uporabnikov prostora. Celostna prometna strategija, ki jo bo izdelala do leta 2017, ne bo veljala le za mesto. “Gre za drugačen pristop in način reševanja problemov. Ne bomo se osredotočili na avtomobile, ampak bomo iskali rešitve za vse udeležence v prometu, posebej ranljivejše skupine, kolesarje in pešce,” pojasnjuje vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj Janez Furlan.

Usmeritev k trajnostni mobilnosti naj bi se odrazila v načrtovanju in urejanju prometne infrastrukture. Z njo želijo izboljšati prometno varnost, dostopnost delovnih mest, nadgraditi turistično infrastrukturo in občane spodbuditi k manjši uporabi avtomobilov in posledično manjšemu onesnaževanju in porabi energije. Ajdovščina naj bi postala pešcem in kolesarjem prijaznejša, celotna občina pa naj bi se s smiselno mrežo kolesarskih in drugih poti povezovala s sosednjimi in se vključevala v regijske povezave.

Konkretnih rešitev ni pričakovati čez noč. Svetniki so nedavno potrdili šele izhodišča za pripravo strategije. Stala bo 87.000 evrov, do končne različice bodo pripravili več javnih razprav. Dokument je nujen, če želi občina kandidirati na razpisih za ukrepe trajnostne mobilnosti do leta 2020. AT


Najbolj brano