Iz prve roke v ušesa županov

Kako lahko občine pomagajo gospodarstvu, je bilo včeraj osrednje vprašanje srečanja goriških županov z obrtniki in podjetniki.

Goriški župani so iz prve roke izvedeli, kaj tare obrtnike in 
podjetnike, in jim povedali, kako jim lahko pomagajo.  Foto: Mitja Marussig
Goriški župani so iz prve roke izvedeli, kaj tare obrtnike in podjetnike, in jim povedali, kako jim lahko pomagajo.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Obrtno podjetniška zbornica je župane ožje Goriške povabila, da jim obrtniki in podjetniki iz prve roke predstavijo težave, s katerimi se srečujejo, ter izvejo, kako lahko občine pomagajo. “Če ni povezave med gospodarstvom in lokalno oblastjo, ni razvoja,” je ponazoril predsednik zbornice Zoran Simčič.

Ta povezava obstaja, so zatrdili župani. Kjer pravila narekuje država, na primer pri javnem naročanju, imajo sicer zvezane roke, lahko pa zagotavljajo pogoje za razvoj podjetništva, je bilo slišati. Šest občin največ denarja (brezobrestne kredite) razdeli prek razpisov skupnega javnega sklada za razvoj malega gospodarstva, v katerem je približno 1,6 milijona evrov, občine pa vsako leto vanj vložijo 233.000 evrov.

“Najbolj pomembno je, da imamo urejene prostorske akte in da izvajamo naložbe. Ker v mestni občini nimamo novih obrtnih con, subvencioniramo komunalni prispevek,” je dejal novogoriški župan Matej Arčon in zatrdil, da bodo poleg denarja za sklad letos za spodbude podjetništvu namenili dodatnih 170.000 evrov. Letos bodo prvič dodaten denar, 20.000 evrov, na razpisu razdelili tudi v občini Kanal, je napovedal župan Andrej Maffi, ki je pokritiziral zakon o javnem naročanju, saj sili podjetnike, da se “pobijajo med seboj za nižjo ceno.”

Tajnik Občine Miren Kostanjevica Aleš Vodičar je potrdil, da dodatnih razpisov nimajo, da pa so znižali komunalni prispevek. Na njihovem območju so tri poslovne cone prazne. “Prostora nam ostaja,” je potrdil tudi šempetrski prvi mož Milan Turk, ki je povedal, kje vse je dovolj prostora. Znižali so komunalni prispevek in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, dodatnih 60.000 evrov podjetnikom razdelijo z razpisi, je še dejal. Podjetniki so se z župani pogovorili tudi o konkretnih, zanje pomembnih tegobah, in predlagali, kako jih odpraviti.

MM


Najbolj brano