Italijanski delavci delo iščejo v Sloveniji

Obrtniki se že nekaj časa zavzemajo za ponovno uvedbo vajeniškega sistema, saj je povpraševanje po nekaterih poklicih veliko in primanjkuje ustreznih kadrov, so povedali tudi na današnjem dogodku v Novi Gorici. OZS in šolsko ministrstvo sta se o tem že pogovarjala, a pot do ponovne uvedbe vajeniškega sistema ne bo hitra.

Obrtniki se že nekaj časa zavzemajo za ponovno uvedbo 
vajeniškega sistema, saj je  povpraševanje po nekaterih 
poklicih veliko in primanjkuje ustreznih kadrov, so povedali 
tudi na današnjem dogodku v Novi Gorici. OZS in šolsko 
ministrstvo sta se o tem že pogovarjala, a pot do ponovne 
uvedbe vajeniškega sistema ne bo hitra. Foto: STA
Obrtniki se že nekaj časa zavzemajo za ponovno uvedbo vajeniškega sistema, saj je povpraševanje po nekaterih poklicih veliko in primanjkuje ustreznih kadrov, so povedali tudi na današnjem dogodku v Novi Gorici. OZS in šolsko ministrstvo sta se o tem že pogovarjala, a pot do ponovne uvedbe vajeniškega sistema ne bo hitra. Foto: STA

NOVA GORICA > Novogoriški obrtniki so v okviru letošnjih Dnevov obrti in podjetništva pripravili okroglo mizo z namenom predstavitve pričakovanj delodajalcev o usposobljenosti kadrov in iskanja skupnih rešitev za zmanjšanje razkoraka med brezposelnimi na eni strani in pomanjkanjem kadra z ustreznimi kompetencami na drugi strani.

V določenih panogah ni več ustreznih poklicnih kadrov, mladi z iskanim poklicem pa bi takoj dobili zaposlitev, je povedal predsednik Območne obrtne zbornice Nova Gorica povedal Zoran Simčič.

“Interesi mladih so zelo različni, ne le v izobraževanju pač pa na vseh področjih. Zato je treba najti primerne spodbude, da bi nekako združili želje mladih in potrebe delodajalcev,” pa je v razpravi poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Taka neskladja, kot jih na področju izobraževanja in iskanja poklicev opažamo zadnja leta v Sloveniji, je veliko tudi v drugih evropskih državah, je še poudarila ministrica.

Zato so se že sestali s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), da bi pripravili nov model dualnega izobraževanja, ki bo ponovno uvedel vajeniški sistem in tako hitrejše in boljše poklicno izobraževanje mladih. Potrebnih bo še več pogovorov in sodelovanja, sicer pa se tako ministrica kot predsednik zbornice Branko Meh strinjata, da je zamisel o ponovni uvedbi vajeništva dobra, ob tem pa bi se zgledovali po nekdanjem vajeniškem sistemu in podobnih izobraževalnih praksah v tujini.

“Vajeniški sistem smo v Sloveniji že imeli, po njegovi ukinitvi pa bo za njegovo ponovno uvajanje potreben čas,” je dejal Meh.

Med tistimi poklici, ki so jih goriški obrtniki ter člani vodstva novogoriške obrtno-podjetniške zbornice izpostavili kot najbolj iskane, so predvsem poklici v gradbeništvu, gostinstvu in v transportu. Take poklice iščejo delodajalci tudi v sosednjih državah. Vendar pa se zadnjem času po besedah svetovalke novogoriškega urada za delo Kladis Kravos vse pogosteje dogaja, da namesto, da bi slovenski delavci iskali zaposlitev v Italiji, italijanski delavci delo iščejo v Sloveniji.

Na novogoriškem uradu za delo je trenutno prijavljenih približno 5000 brezposelnih oseb, vsebina povpraševanja delodajalcev pa je ves čas enaka - kljub tako velikemu številu brezposelnih oseb bi potrebovali le določene poklice. Zato bi bilo treba po mnenju Kravosove mladim brezposelnim omogočili prekvalifikacije za določene poklice ter tako vsaj delno zmanjšati neskladja in jim omogočiti spodobno plačo ter preživetje.

STA


Najbolj brano