Italijanske mamice bodo rojevale pri nas

Predstavniki novogoriške splošne bolnišnice in italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) so danes podpisali sporazum, po katerem bodo lahko nosečnice iz Goriške pokrajine rojevale v šempetrski porodnišnici.

Predstavniki novogoriške splošne bolnišnice in italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) so danes podpisali sporazum, po katerem bodo lahko nosečnice iz Goriške pokrajine rojevale v šempetrski porodnišnici Foto: Leo Caharija
Predstavniki novogoriške splošne bolnišnice in italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) so danes podpisali sporazum, po katerem bodo lahko nosečnice iz Goriške pokrajine rojevale v šempetrski porodnišnici Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI, GORICA> Prihodnji teden namreč zapira vrata porodnišnica v italijanski Gorici, porodnice pa bodo lahko izbirale tri bližnje porodnišnice.

O možnostih, da bi italijanske nosečnice rojevale v šempetrski bolnišnici, so se vpleteni dogovarjali več let. Tako možnost je ponudilo tudi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, ki je bilo pred leti ustanovljeno za tesnejše sodelovanje občin Nova Gorica, Gorica in Šempeter-Vrtojba, vendar do hitrega dogovora zaradi različnih birokratskih ovir ni prišlo.

Največja ovira so je bilo vprašanje, kako naj italijanske zavarovalnice plačujejo za opravljene zdravstvene storitve svojih zavarovank. Doslej so namreč morale tiste Italijanke, ki so rodile v šempetrski porodnišnici, porod plačati same.

Samoplačnice morajo za naravni porod v slovenskih porodnišnicah odšteti nekaj manj kot 700 evrov, porod s carskim rezom pa okrog 1800 evrov. Kot je za Primorski dnevnik nedavno pojasnil direktor Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca iz Šempetra pri Gorici Darko Žiberna, imajo v Italiji enotno ceno za porod, ki je “nekje vmes” med slovenskima cenama. To bi bilo za šempetrsko porodnišnico sprejemljivo, saj imajo v Italijo dogovor, da plačajo enotno ceno ne glede na vrsto poroda.

Dogovor o čezmejnem sodelovanju na področju porodništva bo omogočal ženskam s stalnim bivališčem v občinah Fara, Gorica, Moš, Števerjan, Šlovrenc in Sovodnje ob Soči, da bodo lahko rojevale v najbližji porodnišnici, ki se med drugim ponaša tudi z Unicefovim znakom Novorojenčkom prijazna porodnišnica. V šempetrski bolnici se letno rodi približno 1000 otrok.

“Vprašanje državljanstva otroka, rojenega v Šempetru, je že rešeno. Državljanstvo se ne dodeli s tem, da je nekdo rojen v Šempetru, ampak glede na državljanstvo staršev. Italijanski otrok bo pač italijanski državljan, ne glede na to, ali se rodi v goriški ali šempetrski porodnišnici,” je še povedal Žiberna ter tako prekinil polemike nekaterih italijanskih staršev. Dogovor o rojevanju v šempetrski bolnišnici vključuje tudi zavezo, da bo poleg slovenskega zaključnega poročila o porodu oziroma odpustnega pisna porodnica prejela tudi italijanski izvod.

STA


Najbolj brano