Iskali priložnosti, reševali probleme

Pet partnerjev z zahodnega obmejnega območja Slovenije in Italije z vodilnim Posoškim razvojnim centrom je zaključilo milijon evrov vreden projekt SharTec. Ker je dal precej novih partnerstev in odprl poti v učinkovitejše inoviranje, so bili z rezultati zadovoljni.

   Almira Pirih, vodja projekta Foto: Saša Dragoš
Almira Pirih, vodja projekta Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA > Korporacija Hidria je gostila zaključno srečanje čezmejnega projekta SharTec - izmenjave inovativnih proizvodnih tehnologij. S ciljem vzpostavitve tehnološke mreže med malimi in srednjimi podjetji, univerzami in raziskovalnimi institucijami, je v minulih letih potekal v okviru projekta čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo.

Posoški razvojni center je kot vodilni partner ob Hidrii vanj povezal še primorsko in videmsko univerzo in gospodarski zbornici z obeh strani meje. Na voljo so imeli milijon evrov. Večino, 85 odstotkov denarja, je dal evropski regionalni sklad, preostanek Slovenija in partnerji sami. “Cilji so bili visoki in večino smo dosegli. Prizadevali smo si vzpostaviti čim boljšo čezmejno tehnološko mrežo med malimi in srednjimi podjetji iz industrije preciznih mehanskih komponent, univerzami in raziskovalnimi inštituti. Ob vzpostavljenih partnerstvih, izdelanem trijezičnem tehnološkem slovarju, je pomembna zbirka tehnoloških kompetenc in inovativnih strategij na območju. Rezultatov je še več. Izpostaviti gre knjigo koprske Fakultete za management o inoviranju, “ je povedala vodja projekta mag. Almira Pirih.

Avtor dr. Borut Likar (soavtorja Klemen Širok in Katarina Košmrlj) je knjigo Veščina obvladovanja inovacijskih problemov in priložnosti podrobno predstavil. Delo, ki naj bi bilo podjetjem v vsestransko pomoč pri spodbujanju inovacijskih procesov, prvič osvetljuje dve metodi za celostno upravljanje prvih faz inovacijskih procesov, ki sta bili razviti in uspešno preizkušeni v okviru projekta.

V Hidrii so zadovoljni s partnerstvi, ki so jih sklenili v projektu. “Imamo šest podpisanih pogodb o sodelovanju s podjetji, ki smo jih spoznali v SharTec. Želeli smo sodelovati v razvojnem delu projekta in iskati možnosti za izboljšavo tehničnih procesov in konkurenčnosti. V podjetjih v obmejnem prostoru smo videli velik potencial in nismo se motili. Kar nekaj jih je, ki so nas presenetila z razvojno in inovativno naravnanostjo. Možnosti za sodelovanje so velike,“ je prepričan Aleš Brenčič s Hidriinega razvojnega inštituta za materiale in tehnologije.

Zaradi obilja možnosti za vzpostavljanje novih partnerstev in osnov, ki so premagovanje ovir sedaj na voljo, Pirihova upa, da bodo v novem programskem obdobju do leta 2020 uspeli z nadgradnjo rezultatov s pomočjo tega ali kakšnega sorodnega projekta. SD


Najbolj brano