Iščejo zasebnika, ki bo z milijoni obudil vilo

Da bodo poiskali zasebnika, ki bi obnovil Laščakovo vilo na Pristavi in jo dobil v upravljanje, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport napovedali že pred dvema letoma. Letos bodo razpis objavili, zatrjujejo, saj je vsa dokumentacija pripravljena. Obnova propadajoče vile s parkom je ocenjena na štiri milijone evrov. Ker vanjo vdirajo, so okna in vrata zazidali, zdaj naj bi še edini odprt dostop zaprli z rešetkami.

Vila s parkom  Foto: Leo Caharija
Vila s parkom  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Rešitev za vse bolj propadajočo Laščakovo vilo na Pristavi (Rafutu) iščejo že leta in leta, a je še vedno v slepi ulici. V igri je bilo že veliko scenarijev: od tega, da bi jo država obnovila in jo namenila kateri od izobraževalnih ustanov, pa da bi jo prodali, a se nato ni pojavil noben kupec. Nato so se poigravali z idejo, da bi jo prenesli na občino, dokler se pred leti na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport niso odločili, da bi vilo obnovili v okviru javno zasebnega partnerstva. Neuradno je bilo slišati, da se je zanjo zanimal zasebni ponudnik, a je nato vse skupaj potihnilo.

Iščejo zasebnika, ki bi vložil 4 milijone

Kot pravijo na ministrstvu, aktivno delajo na tem, da bi čim prej našli zasebnika, s katerim bi sklenili dogovor o obnovi vile, ki je skupaj z eksotičnim parkom ocenjena na milijon evrov. Vse skupaj je trajalo nekoliko dlje, ker so morali izdelati investicijski program, predinvesticijsko zasnovo, konservatorski načrt in idejno zasnovo z grobim popisom del in projektantsko oceno. Zdaj vso potrebno dokumentacijo imajo. “V skladu z investicijskim programom iz decembra 2014 je vrednost obnove oziroma nepremičnin v sklopu Rafutskega parka z vilo približno štiri milijone evrov,” pojasnjujejo, koliko bi bilo treba vložiti.

Na ministrstvu trenutno pripravljajo “poziv promotorjem k oddaji vlog o zainteresiranosti za sklenitev javno zasebnega partnerstva za izvedbo projekta.” Povedano preprosteje: po vseh mogočih kanalih bodo skušali še pred objavo razpisa v Sloveniji in tudi v tujini čim bolj razširiti glas o tem, da iščejo zasebnega investitorja. “To je šele prvi korak k nadaljnjim postopkom sklenitve javno zasebnega partnerstva. Po prejemu vlog o zainteresiranosti bo treba najprej preučiti, ali izpolnjujejo vse zahtevane pogoje iz javnega poziva ter zasledujejo cilje. Sledi objava javnega razpisa za javno zasebno partnerstvo ter ostali predpisani postopki,” napovedujejo.

Katere vsebine bodo v vili, bo seveda odvisno od ponudb, ki jih bodo dali zasebni partnerji. Če se bodo seveda pojavili. V vili, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena, pa ne bo mogoče izvajati ravno vsega. Namen obnove je “prispevati k trajnostnemu ohranjanju slovenske kulturne in naravne dediščine ter njenih vrednot in skozi prezentacijo le-teh povečati prepoznavnost in atraktivnost kraja in širše regije,” potrjujejo na ministrstvu.

Novogoriški župan Matej Arčon in načelnica oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida sta se pred dnevi sestala z generalnim direktorjem direktorata za investicije na ministrstvu Iztokom Žigonom in sodelavci. Ministrstvo občino namreč redno seznanja s postopki, ki jih vodi. Občina je sicer zelo zainteresirana, da bi za vilo našli primernega investitorja in vsebine. Ideja, da bi vilo brezplačno prenesli nanjo, ki se je omenjala še pred časom, pa zdaj ni več v igri, saj bi morala občina v tem primeru nekje stakniti približno štiri milijone evrov za obnovo.

Vilo naj bi zdaj popolnoma zaprli

Medtem ko tečejo dogovori in raznorazni postopki, pa je vila že dolgo “sprehajališče” za povabljene in nepovabljene. Poleg tega, da nezadržno propada, so vanjo že večkrat vdrli, razbili nič koliko šip, iz notranjosti so neznanci odnesli bolj ali manj vse, kar je bilo kaj vrednega in ni bilo pritrjeno ...

Tega se zavedajo tudi na ministrstvu, kjer razlagajo, da skušajo vilo kar se da zavarovati in obnoviti vsaj najnujnejše. In naštevajo: leta 2010 so za popravilo udrte strehe plačali 12.000 evrov, leta 2013 so približno 6500 evrov porabili za odvodnik pri vili, dodatnih 36.100 evrov pa intervencijska in vzdrževalna dela v parku, lani pa so v kompleks vložili skupno skoraj 49.000 evrov. “Samo v vilo Rafut je bilo vloženih 22.515 evrov, od tega 8199 za popravilo strehe in 14.316 za protivlomno zaščito z zazidavo oken in vhodnih vrat,” navajajo. Okna in ena vrata so zazidali prav zaradi nenehnega vdiranja v vilo, da bi preprečili še večjo škodo.

Kot pravijo, so vlome večkrat prijavili policiji, a učinka ni bilo. Vrata, ki jih namenoma niso zazidali, da bi lahko vilo po potrebi razkazali potencialnim interesentom, pa bodo zdaj “zaplombirali” oziroma zaprli z rešetkami in s tem preprečili vstop v vilo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano