Iščejo skrbnika varne plovbe po Soči

Predvidoma februarja bo znano, kdo bo izvajal tehnične naloge in upravljal vstopno izstopna mesta na Soči in Koritnici do volčanskega mostu pri Tolminu. Domačini so prepričani, da bi morali na razpisu izbrati njih, saj najbolj poznajo nepredvidljivo Sočo.

 Razpis za skrbnika varne plovbe po Soči je odprt do 26. januarja. Foto: Leo Caharija
Razpis za skrbnika varne plovbe po Soči je odprt do 26. januarja. Foto: Leo Caharija

POSOČJE > “Giz raftarjev doline Soče, ki povezuje 13 športnih agencij, se bo prijavil na razpis,” napoveduje predsednik Adis Hrovat.

Razpis je odprt do 26. januarja. Kot so poudarili že ob sprejemanju odloka o Soči, ki velja za tri občine v zgornjem Posočju, upajo, da bo pri izbiri skrbnika zmagala pamet, ne denar.

Domačini Sočo najbolj poznajo, sproti so že v preteklosti iz nje odstranjevali ovire in jih bodo tudi v prihodnje, ne glede na to, kdo bo skrbnik, ker je od varne plovbe odvisna njihova dejavnost in prihodek. Upajo, da bo pri razpisu, ki vabi tovrstne agencije iz vse Evrope, prevladalo poznavanje nepredvidljive reke in ne ponujena nizka cena, ki lahko vsebuje pasti. Hrovat do zaključka razpisa noče veliko komentirati, dodaja le, da odgovornost za relativno varno Sočo nikoli ne bo dovolj plačana. Vodnik rafta z licenco za reševanje iz voda naj bi dobil 25 evrov na uro in prav toliko za odstranjevanje ovir. Tega denarja pri skrbi za Sočo nikoli ne bo dobil plačanega, ker ga medobčinska uprave, ki jo financirajo občine od Bovca do Kanala, nima.

“Če bi za Sočo skrbelo državno podjetje, bi ga plačali vsaj trikrat več kot bodo plačali izbranega skrbnika iz vrst športnih agencij,” ocenjuje Hrovat. Kdor bo izbran, bo imel plačane letne dovolilnice za plovbo z rafti. Toda v primeru nesreče nad njim visi grožnja civilne tožbe, ne glede na to, da z rafti po Soči ob vseh varnostnih ukrepih in licencah vodnikov turisti plujejo na svojo odgovornost.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano