Iščejo kupca za obrat ABK

Stečajni upravitelj Primorja bo jutri skušal najti kupca za obrat ABK v Ajdovščini. Gre za enega največjih in najpomembnejših delov premoženja propadlega ajdovskega gradbinca. Izklicna cena je skoraj 7,5 milijona evrov.

Izklicna cena za obrat ABK je skoraj 7,5 milijona evrov, a na 
koncu bi lahko bila tudi višja. Foto: Alenka Tratnik
Izklicna cena za obrat ABK je skoraj 7,5 milijona evrov, a na koncu bi lahko bila tudi višja. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Zanimanja je bilo kar nekaj, ogledov tudi, toda težko ocenimo, ali to pomeni, da se bo na dražbi našel tudi kupec. Gre za precejšen zalogaj, tako po velikosti kompleksa kot po njegovi pomembnosti. Tudi v času, ko je Primorje še delovalo, bil to eden ključnih delov skupine,” razlaga stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec. Na jutrišnji dražbi, bo naprodaj celota, ki zajema proizvodne prostore za AB prefabrikate, skladišča, lopo za shranjevanje granulata, več nepozidanih zemljišč, dvorišče in opremo. Gre za prvo dražbo tega premoženja. Izklicna cena znaša 7,46 milijona evrov, a se bo lahko zvišala. Dražbe se lahko udeležijo le tisti, ki bodo poravnali dobrih 373.000 evrov varščine ali izročili bančno garancijo; čas za to imajo še danes.

Jutri bo stečajni upravitelj na dražbi prodajal tudi štiri stanovanja v Postojni; izklicne cene se gibljejo od 58.000 do 102.000 evrov.

Da je kompleks obrata ABK zanimiv, kaže tudi dejstvo, da je posamezne sklope vzelo v najem več podjetij, denimo CPG, Stopar PGM, PGM Hotič. To prinaša več koristi. Najemniki z najemnino pokrivajo stroške vzdrževanja, za katere torej ni treba skrbeti stečajnemu upravitelju; upnikom torej ostane več. Ker so naprave in obrat v delujočem stanju, pa je tudi vrednost kompleksa večja, kar je spet ugodno za upnike.

SR


Najbolj brano