Zahtevajo razrešitev ravnatelja

Ravnatelj je ravnal malomarno in ni bil sposoben zagotoviti varnosti svojih učencev, zato naj ga svet zavoda razreši. Takšno je, v povzetku, stališče inšpektorja za šolstvo, ki je več dni raziskoval dogajanje na Osnovni šoli Deskle. Na občini Kanal pričakujejo, da bo svet šole ukrepal v skladu z zakonom ter predvsem hitro. Ravnatelj Vojko Simčič je prepričan, da očitane kršitve niso tako resne in da so napake popravljive.

Vojko Simčič: “Napake, ki mi jih očitajo, bi lahko našli v vsaj treh četrtinah slovenskih šol.” Foto: Vesna Humar
Vojko Simčič: “Napake, ki mi jih očitajo, bi lahko našli v vsaj treh četrtinah slovenskih šol.” Foto: Vesna Humar

DESKLE, LJUBLJANA > Za večino ljudi, ki so imeli posredno ali neposredno opraviti z zgodbo o petošolcu iz Deskel, ki je bil mesece deležen psihičnega in v končni fazi tudi telesnega nasilja sošolcev, je odločitev ministrstva do določene mere presenečenje. “Morda smo res bolj vajeni tega, da se stvari pri nas pometajo pod preprogo in smo zato potiho pričakovali, da se bo to zgodilo tudi v tem primeru,” je povedal eden od sogovornikov. A se ni. “Nazadnje se je izkazalo, da smo imeli vendarle prav tisti, ki smo opozarjali na to, da ravnatelj svojega dela ne opravlja, kot je treba,” je povedala druga sogovornica.

Ljudje govorijo, a nočejo, da se kjerkoli pojavijo njihova imena. Na vzdušje in medosebne odnose v majhnem kraju z dobrimi tisoč prebivalci je imelo razkritje o nakopičenih težavah v osnovni šoli že uničujoč vpliv. In ni izključeno, da bo prav odločitev inšpektorata sprožila nove, malo manj osebne in malo bolj politične napetosti.

Inšpektor izrekel kar 34 ukrepov

Inšpektor je svoje delo na desklanski osnovni šoli zaključil pred dvema dnevoma. Raziskoval je domnevne nepravilnosti pri odzivu šole na medvrstniško nasilje in prijavo, povezano z neizvajanjem pouka kemije in biologije v zadnjih dveh razredih šole.

Za mnenje o tem, kako stroga in resna je odločitev inšpektorata v primerjavi z dosedanjo prakso, smo prosili Mirka Brulca, dolgoletnega ravnatelja največje šole v regiji, Osnovne šole Milojke Štrukelj v Novi Gorici: “Zgodbo poznam le iz medijev. A da so se inšpektorji odločili tako, je moralo biti res hudo,” meni Brulc, ki je prepričan, da razlog za takšno ravnanje nikakor ne more biti v pritisku javnosti: “Inšpekcijo imamo zato, da razrešuje takšne primere, tudi, ko so zelo resni in zapleteni. Prepričan sem, da inšpektorji delajo odgovorno ter da imajo svoje razloge in svoje argumente.”

Inšpektor je v sporočilu zapisal, da je bilo ugotovljenih več kršitev šolske zakonodaje, tudi v zvezi z neustrezno obravnavo medvrstniškega nasilja, zato sta inšpektorja za šolstvo, ki sta opravljala nadzor na šoli, izrekla večje število ukrepov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje: “Ravnatelju in zavodu je bilo podanih enajst odredb ter devet predlogov za izboljšave pri izvedbi vzgojno izobraževalnih dejavnosti šole. Šoli oziroma ravnatelju pa sta inšpektorja za šolstvo zaradi ugotovljenih kršitev in nepravilnosti izrekla še 14 opozoril.”

Ravnateljeva malomarnost

“Ker je po presoji inšpektorja za šolstvo ravnatelj malomarno opravljal svoje dolžnosti in ni dosledno izvrševal nalog, ki so predvidene z zakoni in drugimi predpisi, ter vsem učencem v prostorih šole tudi ni zagotovil varnega in spodbudnega okolja, zaradi česar so v zavodu nastale hujše posledice, sta inšpektorja svetu OŠ Deskle predlagala razrešitev ravnatelja,” pa se glasi najpomembnejši del sporočila z ministrstva.

Z ministrstva nam niso uspeli poslati podatka o tem, koliko takšnih ukrepov so v zadnjih letih izrekli, če sploh kakšnega, a poznavalci področja se strinjajo z oceno, da je takšen ukrep za slovenske razmere neobičajno strog in odločen.

Inšpektorat ga je utemeljil z velikim številom nepravilnosti, pa tudi z oceno, da “mora v navedeni zadevi ravnatelj šole kot pedagoški vodja in poslovodni organ šole, ki je hkrati tudi odgovorna oseba, prevzeti odgovornost za to, da v daljšem časovnem obdobju ni bil sposoben poskrbeti za varnost učencev ter za zakonito delo zavoda.”

Svet zavoda že v petek?

Na potezi je torej svet zavoda, ki se mora sestati in odločiti relativno hitro. Seja naj bi bila sklicana že za petek. Na inšpektoratu njihovo odločitev pričakujejo do 10. februarja. Malo verjetno je, da bi se svetniki neposredno uprli volji in odločitvi inšpektorata, a ni izključeno, da bo pot do končne odločitve polna ovinkov.

Kanalski župan Andrej Maffi za zdaj ni zaskrbljen in zaupa svetu zavoda: “Pričakujemo, da bodo svoje delo opravili v skladu z zakoni in predpisi. Upamo pa tudi, da se bo to zgodilo čim prej, saj si ne želimo, da bi zaradi kadrovskih zapletov trpela kakovost dela na šoli,” pravi župan.

Ravnatelj Vojko Simčič pa pričakuje, da ga bodo člani sveta zavoda poslušali, saj meni, da ima pravico predstaviti svoje odgovore in odzive na inšpekcijsko poročilo. “Že danes sem izsledke na sestanku predstavil učiteljem. Med očitanimi napakami ni prav nobene take, ki je ne bi bilo mogoče popraviti. Nekatere smo celo že. V takih postopkih pa je žal pogosto bolj pomembno, kaj piše na papirju, kot to, kaj je bilo dejansko narejenega. Napake, ki mi jih očitajo, bi lahko našli v vsaj treh četrtinah slovenskih šol.” je za PN povedal Simčič.

Za zdaj noče govoriti o tem, ali bo ob morebitni odločitvi o razrešitvi vložil tožbo: “Počakajmo, da najprej odloči svet zavoda.”

Ravnatelj: v šolo ne nosim politike

V Desklah marsikdo pričakuje, da se bo razrešitev ravnatelja zavlekla v dolgo pravno bitko, pa tudi, da bo morda Simčič, ki je na prejšnjih lokalnih volitvah kandidiral v briški občinski svet na listi stranke SDS, poklical in dobil politično prvo pomoč. Simčičev odziv je odločen: “Kakšna politika, lepo vas prosim. S tem se, prvič, ne ukvarjam več in, drugič, v šolo nikoli nisem in nikoli ne bi nosil politike. Zame je pomembna le podpora kolektiva.”VESNA HUMAR


Najbolj brano