Inšpekcija: vse je bilo zakonito

Pri imenovanju Petre Kokoravec za direktorico Zdravstvenega doma Nova Gorica ni bilo nepravilnosti, je ugotovila delovna inšpekcija, ki je izbiro sveta zavoda pod drobnogled vzela po anonimni prijavi. Predsednica sveta zavoda Lara Beseničar Pregelj je zadovoljna, da je inšpekcija potrdila, kar je sama ves čas trdila - da so direktorico izbirali v skladu s predpisi.

Svet zavoda pri imenovanju direktorice ni kršil predpisov, so 
ugotovili na delovni  inšpekciji.  Foto: Vanesa Colja
Svet zavoda pri imenovanju direktorice ni kršil predpisov, so ugotovili na delovni inšpekciji.  Foto: Vanesa Colja

NOVA GORICA > Petra Kokoravec deloma še dela v nujni medicinski pomoči, že nekaj mesecev pa kot direktorica vodi tudi novogoriški zdravstveni dom, saj jo je svet zavoda na to mesto imenoval aprila, maja pa je brez pripomb oziroma zapletov dobila še soglasje svetov vseh šestih goriških občin.

Kljub temu pa je nad njenim delovnim mestom do nedavna visela senca dvoma. V anonimni prijavi, ki jo je najverjetneje eden od na razpisu neizbranih kandidatov poslal na protikorupcijsko komisijo, je na odločitev sveta zavoda letelo več očitkov o tem, da je bil postopek imenovanja nezakonit, ker da kandidatka ni izpolnjevala vseh pogojev, ter da je svet zavoda prvi razpis ponovil, češ da bi “omogočil prijavo kandidatki, ki je zaposlena v javnem zavodu”.

Inšpektorica ni našla nepravilnosti

Komisija za preprečevanje korupcije je takrat ugotovila, “da prijava vsebuje znake kršitev predpisov iz pristojnosti drugih organov,” prijavo je odstopila delovni inšpekciji in postopek zaključila. Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček je potrdila, da so zoper novogoriški zdravstveni dom uvedli postopek, za odločitev pa so si vzeli nekoliko več časa. Zdaj so ga končali in odločili, da kršitev pri imenovanju ni bilo. “Inšpektorat RS za delo (IRSD) je pri delodajalcu Zdravstveni dom Nova Gorica opravil nadzor glede zakonitosti zaposlitve direktorice, vendar nepravilnosti iz pristojnosti IRSD nismo ugotovili. Pristojna inšpektorica je zato postopek inšpekcijskega nadzora pri delodajalcu s sklepom ustavila,” so za Primorske novice včeraj potrdili na inšpektoratu.

Na svetu zavoda zdravstvenega doma se bodo pojutrišnjem pogovarjali o poslovanju zavoda, ki je bil po odhodu prejšnjega direktorja Marjana Pintarja do prihoda Petre Kokoravec kar nekaj časa brez direktorja s polnim mandatom, pa tudi o pomembni naložbi, na katero se pripravljajo že več let - razširitvi zdravstvenega doma v Novi Gorici. “Intenzivno se dela, da bi se čim prej pripravila dokumentacija. Jeseni pričakujemo projekte DIIP. Radi bi, da se stvari odvijejo hitro. Realno je pričakovati, da bi prihodnje leto že začeli gradnjo,” si obeta Lara Beseničar Pregelj.

“Nekomu smo stopili na prste”

Predsednica sveta zavoda Lara Beseničar Pregelj je to sicer pričakovala, saj je ves čas zatrjevala, da so delali zakonito in vsa skladu z vsemi predpisanimi akti. “Po mojem vedenju ni bilo nič spornega pri imenovanju, kar nam je bilo očitano. Celoten postopek so preverile tudi pravne službe. Pravil smo se ves čas strogo držali, da ne bi česa naredili narobe,” pravi.

Odločitev inšpektorice, ki je sredi julija prišla na pregled tudi v Novo Gorico in je v zdravstvenem domu temeljito prečesala vso dokumentacijo, povezano z razpisom, je olajšanje, potrjuje. “Zaradi anonimne prijave in komentarjev, ki jih je bilo slišati zaradi uvedbe postopka inšpekcije, ni bilo lahko delati,” še pravi Beseničar Pregljeva, ki kot ginekologinja dela v novogoriškem zdravstvenem domu. In dodaja: “Mi je pa jasno, da smo komu stopili na prste, ko smo prvi razpis ponovili. Ne vem, kdo je bil v ozadju anonimne prijave in me niti ne zanima.”

Kot je povedala, bodo z odločitvijo delovne inšpekcije seznanili svet zavoda. In s tem bo zgodba, ki je nekaj mesecev visela nad zdravstvenim domom, končana.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano