Industrija bo plačala manj

Imetniki industrijskih prostorov in skladišč v novogoriški občini bodo v prihodnje plačevali manj nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, kot so ga letos. Prihodnje leto bodo deležni še 25-odstotnega popusta. S tako rešitvijo se bo najverjetneje polegel prah, ki so ga poleti med nekaterimi podjetji v Novi Gorici in okolici dvignile odmere omenjene dajatve po novih, letos uveljavljenih merilih.

Za industrijske cone in skladišča  bo nadomestilo nižje, a evidence bo treba urediti. Foto: Leo Caharija
Za industrijske cone in skladišča bo nadomestilo nižje, a evidence bo treba urediti. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Ko so posamezniki in podjetja v mestni občini prejeli letošnje odločbe o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki je izračunano po novem odloku, je določena podjetja šokiralo. Za isto nepremičnino so morali plačati precej več kot dotlej. Sledil je javni odziv območnih gospodarske in obrtne zbornice, ki sta občino pozvali, naj ukrepa. Nato so tri strani sedle skupaj in preverile vzroke za skoke zneskov navzgor. Rezultat so spremembe odloka, ki naj bi jih jutri obravnaval mestni svet.

Župan Arčon je napovedal, da bo občina vložila ustavno pritožbo zaradi odločitve upravnega sodišča, po kateri je morala občina Hitu in Petrolu vrniti 1,92 milijona evrov (pre)visoko odmerjenega zemljiškega nadomestila za leto 2013. Občina bo od države zahtevala vračilo vsaj dela Hitu plačanih zamudnih obresti. Teh je bilo za kar 260.000 evrov. Arčon je okrcal sistem, po katerem je občina pet pred dvanajsto sploh izvedela, da je tožena, in je morala naenkrat zagotoviti denar za vračilo. Čeprav so lani NUSZ krepko znižali, pa naj bi Hit za leto 2014 znova zahteval vračilo, tokrat 400 tisočakov.

Manj točk za hale

“To je plod srečevanja delovne skupine s predstavniki obeh zbornic in mestne občine,” je pojasnil novogoriški podžupan Marko Tribušon. Predlagajo znižanje števila točk za izračun nadomestila za industrijske prostore in skladišča. In prihodnje leto naj bi veljalo kot prehodno obdobje za urejanje klasifikacije takih prostorov, zaradi česar naj bi imetnikom zneske, ki jim jih bodo obračunali, dodatno oklestili za četrtino.

S tem želijo poslovne subjekte spodbuditi k urejanju podatkov o svojih nepremičninah. Kajti ko je občina skupaj z zbornicama ugotavljala, zakaj je kdo dobil znatno “težjo položnico” za nadomestilo kot leto prej, se je po besedah Tribušona izkazalo, da “se je le v dvajsetih primerih dajatev zares povišala.” Pri vseh ostalih so bili za skok navzgor krivi drugi dejavniki, ki jih novi odlok pozna in stari ne, zato primerjava zneskov dejansko ni mogoča. In v nekaterih primerih je šlo tudi za to, kot je dejal župan Matej Arčon, da “so ljudje dajali napačne podatke.”

Nič več samoprijave

V preteklosti so namreč zavezanci za plačilo NUSZ občini ali drugim organom sami javljali, koliko veliko posest imajo, kaj je njen namen, za kaj jim koristi. Po novem pa so osnova za odmero evidence geodetske uprave, čeprav je po besedah Tribušona še zmeraj treba veliko teh podatkov urediti.

Posledično se je lahko zgodilo, da je letos kdo v odločbi opazil, da je bila obdavčena veliko večja nepremičnina kot še leto prej. Pač zato, ker dotlej pri “prijavljanju” ni bil čisto iskren. Še en problem, ki ga je izpostavila načelnica oddelka za okolje in prostor Aleksandra Torbica pa je, da so podjetja imela cele objekte opredeljene za en namen, dejansko pa jim posamezni deli služijo za različne stvari, denimo za pisarne, proizvodnjo, prodajo. S pravo klasifikaciji teh delov ene stavbe bodo plačevala manj dajatve.

Delovna skupina je ugotovila še, da so na višino nadomestila za podjetja vplivala obračunska območja, dostop do javne infrastrukture in dostopnost. A s temi območji, je povedal Tribušon, se skuša tudi preprečiti zlorabe namenske rabe prostora. In kot je zaključil, je novi odlok o nadomestilu očitno dober, ko pa je bilo na 14.119 odločb o odmeri le 480 pritožb.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano