In je prišel večer, ko nastane vino (foto)

Kot je v navadi že leta, so osrednji krst vina v Brdih pripravili na Martinovo soboto v starem delu Šmartnega. Kasneje pa se je enak obred na prostem ponovil pri Neblem.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

BRDA, VIPAVSKA DOLINA > Obzidana vas na sredini Brd je bila živahna že čez dan in praznik zavetnika vinogradnikov so tam pravzaprav začeli že sinoči. Med drugim so organizatorji znova ponudili gastronomsko obarvan pohod in nekaj kulturnega programa, v ospredju pa je bila pokušina vin različnih pridelovalcev. Kot vedno, se je na Martinovo soboto pozno popoldne zgodil krst vina, in sicer v Hiši kulture, ki mu je prisostvoval župan Franc Mužič. In znova so ozke ulice znotraj obzidja Šmartnega zasedli obiskovalci, že(l)jni glavnega pridelka kmetov z najbolj zahodnega slovenskega gričevja.

Še eno javno Martinovanje pa se je zvečer dogajalo v športnem parku Čelo pri Neblem, ki ga je drugič pripravilo dobrodelno društvo Briške busklce. Ob podpori občine in vaške skupnosti Neblo je izkupiček od prodaje na dogodku tokrat namenilo najbolj socialno ogroženi družini iz Brd.

V Vipavski dolini so martinovanjska praznovanja hkrati tudi uvod v tradicionalno prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem, ki jo organizira Razvojna agencija Rod iz Ajdovščine v sodelovanju z vinarji in drugimi ponudniki. Prireditev je letos prvič povezala ponudnike iz zgornje in spodnje Vipavske doline.

Martinov vikend so začeli v Ložah, kjer so se vinarjem pridružili tudi čebelarji, ter v Ozeljanu, kjer je veselo martinovanje gostilo TD Ozeljan-Šmihel. Danes je bilo praznično na Brjah, kjer je Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje pripravilo že tradicionalno pobiranje mošta, mašo, blagoslov vina in pokušino mladih vin. Konjeniško društvo Sveti Štefan Vipavska dolina pa je pripravilo furengo svetega Martina ter obiskalo Podnanos, Podrago, Manče, Lože, Slap in Vipavo. Veselo je bilo tudi v Podragi, kjer je za martinovanje poskrbelo Društvo Mala Moskva, predstavilo pa se je sedem domačih vinarjev, ki so obiskovalcem ponudili najboljše iz svojih kleti. Na Vogrskem je v goste vabila Frlanova kmetija, domačija vipavske vinske kraljice Ane Štrancar, na sobotnem martinovanju v Bukovici pa so Martinu nazdravili tudi ob zvokih Pihalnega orkestra Vogrsko.

AS, AT


Najbolj brano