Immorent bo plačal, kar mora

Šele šest let po tem, ko se je začela gradnja nove soseske ob Prvomajski ulici, je mestna uprava na ustrezen način opredelila, koliko je vredna komunalna oprema, ki jo četrt potrebuje, in koliko naj za to plačajo tisti, ki so jo gradili. Imetnik centra Supernova, ki bi že zdavnaj moral prenoviti del ulice ob centru, naj bi naposled plačal komunalni prispevek.

Občina in investitorja naj bi po šestih letih končno uredila razmerja  Foto: Ambrož Sardoč
Občina in investitorja naj bi po šestih letih končno uredila razmerja  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Gre za še eno od poglavij v zgodbi o trgovsko-stanovanjski četrti ob Prvomajski ulici. Kot je znano, so se načrti družbi Immorent oziroma Skupini m2 ter Primorju izjalovili, je pa prvi le uspel zgraditi center Supernova, čeprav z zamudo in manjšega od načrtovanega.

Oboji so se z novogoriško občino dogovorili, da bodo poleg napeljav v soseski uredili tudi določeno infrastrukturo ob njej, zato niso plačali komunalnega prispevka.

Obljubili so, da bodo preuredili Prvomajsko ulico, obnovili vodovod pod ulico in zgradili odvodnik za deževnico z dela mestnih ulic do Soče. A zavez zlasti Immorent nikakor ni izpolnil v celoti, kar mu je sporazum z občino tudi omogočil, se pa letos z njo spet pogaja o tem.

“Oprema” je vredna čez enajst milijonov

Mestna uprava je zato pripravila podlago za ovrednotenje komunalnega prispevka. Prejšnja mestna uprava je to, če poenostavimo, v tripartitni pogodbi določila bolj približno. In ko se je nato vse zapletlo in zavleklo, ni bilo jasno, koliko sta investitorja še dolžna vložiti v komunalno opremo. Zdaj je to znano, kajti mestni svet je obravnaval program opremljanja stavbnih zemljišč na tem območju. Razprave skoraj ni bilo.

“Program upošteva to, kar je tam že zgrajeno in kar še mora biti,” je povedala direktorica občinske uprave Vesna Mikuž. Dokument na podlagi projektantskih ocen opredeljuje, koliko bi z izdelavo načrtov in nakupi zemljišč vred stalo urejanje vse infrastrukture za takšno novo sosesko, kot je načrtovana, in koliko mora plačati investitor. “Vrednosti so določene za največjo možno pozidavo območja, ne vemo pa, ali bo pozidano,” je dejala Mikuževa. Za slednje je kriv stečaj Primorja.

Ocenili so, da so obnova Prvomajske ulice ter gradnja vodovoda pod njo in odvodnika vredni nekaj več kot 7,9 milijona evrov. Predvidena nova omrežja v soseski (vodovod, kanalizacija, poti, ekološki otoki) so ovrednotili na dobrih 3,3 milijona, komunalni prispevek za priklop predvidenih stavb na že narejeno infrastrukturo pa na 1,2 milijona.

Nov asfalt na ulici v letu dni?

Če bi našteto komunalno opremo priskrbela občina, bi morala investitorja za napeljave znotraj soseske plačati 3,3 milijona evrov prispevka. Če bi četrt zgradila v celoti in s tako velikimi stavbami, kot sta predvidela, bi morala plačati tudi omenjenega 1,2 milijona evrov. Za dela na Prvomajski ulici in pod njo pa ne bi plačala vsega, pač pa 5,2 milijona. Zakaj? Ker bo to služilo še drugim predelom Nove Gorice, razlaga Mikuževa: “Razliko do 7,9 milijona bo zato v naslednjih letih priskrbela občina.”

A investitorjema za novo infrastrukturo nikoli ne bo treba plačati približno 8,5 milijona evrov prispevka. Primorje je tudi preuredilo krak Prvomajske ulice ob predvidenih stanovanjskih blokih in tako kot Immorent oziroma Skupina m2 je zgradilo vsaj del komunalne opreme v soseski. “Immorent bo občini predal v last že zgrajeno komunalno opremo in s tem poravnal del komunalnega prispevka. Preostalo bo zgradila občina in za to investitorju odmerila prispevek,” pravi Mikuževa. Podobno bo čakalo tistega, ki bo, če bo, zidal bloke.

Direktorica verjame, da bodo razmerje z lastniki Supernove uredili letos, in potrjuje, da bodo del Prvomajske ulice vzdolž centra in vodovod pod njo posodabljali predvidoma letos in v letu 2015. Ker je odvodnik zahtevnejši projekt, odgovarja mestna uprava, so predvideli, da bo nared najkasneje v desetih letih. Roke, ki jih je predvidela tripartitna pogodba, pa so kar nekako pozabili ...

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano