Imetniki živine: uredite pašnike v gozdu

“Ne gre toliko za to, da se v gozdovih živine ne bi smelo pasti, ampak za to, da ljudje ne bi ograj pritrjevali na drevesa in da bi prijavili pašnike v gozdu,” je namen napovedanega poostrenega nadzora na tem področju opisala Helena Zorn iz zavoda za gozdove.

 Foto: Ivan Merljak
Foto: Ivan Merljak

NOVA GORICA > V novogoriški enoti Zavoda za gozdove so napovedali poostreni inšpekcijski nadzor izvajanja paše v gozdu. Kot so pojasnili, “gozdarska inšpekcija ugotavlja, da se na številnih lokacijah izvaja paša v gozdu, pri čemer se ta ograjuje in se ograde namešča na rastoča drevesa, kar je zakonsko nedopustno.”

Če gozdarski inšpektor v gozdu naleti na ograje na drevesih, lahko opozori lastnika zemljišča, na katerem nepravilnost je, in zahteva, da se odpravi. Če drugače ne gre, pa lahko izreče kazen.

Nedovoljeno ni le to, pač pa velja splošna prepoved paše živine v gozdu. Kot je razložila vodja enote Helena Zorn, bi namreč živina ponekod lahko naredila preveč škode, denimo na strminah z več kot 30-stopinjskim nagibom, kjer je nevarnost erozije večja, ali v gozdu, ki se pomlajuje. A prepoved ni absolutna in paša je dovoljena pod določenim pogoji. Zato poostreni nadzor ni namenjen odganjanju živinorejcev. “Problem so predvsem žične ograje, pritrjene na drevesa,” razlaga Zornova. Zato napoved nadzora jemlje kot poziv ljudem, da bi poslej ograje pritrjevali na kole, ne na drevesa, in da bi prišli pašnike v gozdu, ki so na ožjem Goriškem najpogosteje pojavljajo na Banjšicah in v Lokovcu, vpisat v gozdnogojitvene načrte na krajevno enoto zavoda za gozdove. To je mogoče urediti, dodaja. AS


Najbolj brano