Imenovanje direktorice je zdaj pod lupo inšpekcije

Petra Kokoravec je komaj sedla na direktorski stol novogoriškega zdravstvenega doma, že se v ozadju valijo anonimni očitki, da je svet zavoda kršil pravila pri njenem imenovanju. Zadevo zdaj obravnava inšpekcija za delo. “Postopek so preverile tudi pravne službe, po našem vedenju ni bilo nič spornega,” pravi predsednica sveta zavoda Lara Beseničar Pregelj.

Tudi po imenovanju direktorice zdravstvenega doma se 
zadeve očitno niso umirile, saj je prijava romala na KPK in 
delovno inšpekcijo.  Foto: Vanesa Colja
Tudi po imenovanju direktorice zdravstvenega doma se zadeve očitno niso umirile, saj je prijava romala na KPK in delovno inšpekcijo.  Foto: Vanesa Colja

NOVA GORICA > Svetniki goriških občin, ki so pred kratkim odločali o soglasju, da Petra Kokoravec postane direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica, so prejeli nepodpisano pisanje, v katerem je neznani vir trdil, da je bil postopek imenovanja s strani sveta zavoda nezakonit, ker da kandidatka ni izpolnjevala vseh razpisnih pogojev.

Avtor anonimke se je obregnil tudi ob to, da svet zavoda na prvem razpisu ni izbral nobenega od kandidatov (prijavili so se, med drugim, direktor RRA Črtomir Špacapan, ki je nato poskusil tudi v drugo, nekdanji prvi mož Hita Drago Podobnik, podjetnik Marko Školaris, podžupan občine Brda Goran Simčič ...) in ga je ponovil, da bi, trdi, “omogočil prijavo kandidatki, ki je zaposlena v javnem zavodu”.

To, da zdravniki, ki zasedejo direktorska mesta, v soglasju s sveti zavodov del svojega delovnega časa še naprej opravljajo zdravniško službo, je sicer uveljavljena praksa, prav zato, da ne bi izgubili licenc. Zdravstveni dom Tolmin, denimo, vodi pulmolog Gaudencio Lucas Triep, ki še vedno delno dela tudi kot zdravnik. Prav tako določeno število ur v hemato-onkološki ambulanti opravlja direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak.

Obtožbe so romale na KPK in delovno inšpekcijo

Vseh šest svetov občin je sicer podprlo Kokoravčevo, ki že opravlja direktorsko funkcijo. A očitno se zgodba še ni končala. Nekdo je namreč na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) vložil prijavo. Tam so potrdili, da so jo prejeli. “Na podlagi predhodnega preizkusa je ugotovila, da prijava vsebuje znake kršitev predpisov iz pristojnosti drugih organov, zato je prijavo odstopila v reševanje Inšpektoratu RS za delo, komisija pa je postopek zaključila,” nam je sporočila predstavnica KPK za odnose z javnostmi Nina Oštrbenk.

Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček je potrdila, da je inšpekcija zoper novogoriški zdravstveni dom uvedla postopek. “O viru prijave in viru drugih informacij, na podlagi katerih se opravlja inšpekcijski nadzor, zaradi interesa vodenja postopka ni mogoče pojasnjevati vnaprej. Seveda pa bo o ugotovitvah mogoče poročati po zaključenem postopku,” je dodala.

Očitki o nepravilnostih so sicer uperjeni zoper svet zavoda in ne zoper direktorico Petro Kokoravec. Kljub temu smo jo poklicali za pojasnila oziroma komentar, a so nam v zdravstvenem domu povedali, da je odsotna.

“Ne vem, kaj bi bilo spornega”

Kdaj se bo postopek končal in kaj bo presodila inšpekcija, je za zdaj nemogoče reči. Predsednica sveta zavoda Zdravstveni dom Nova Gorica Lara Beseničar Pregelj je prepričana, da svet zavoda ni izbiral nezakonito. “Razpisne pogoje je določila komisija v okviru sveta zavoda. Očitki, da so se spreminjali, nikakor ne držijo. Bili so enaki kot na prvem razpisu,” pojasnjuje in na trditve, da je bil razpis ponovljen, da bi direktorico izbrali notranji člani sveta zavoda, odgovarja: “Zanjo so glasovali tako zunanji kot notranji člani. Slednji so štirje, za imenovanje pa je bilo potrebnih šest glasov.”

Glede domnevnega neizpolnjevanja pogojev bo treba počakati na ugotovitve inšpekcije, pravi. “Ne vem pa, katerih pogojev ne bi izpolnjevala. Celoten postopek so preverile pravne službe in ni bilo ugotovljeno nič spornega,” pa odgovarja na obtožbe iz anonimke.

Boj za vroči stolček

Med očitki, ki se neuradno pojavljajo, je tudi ta, da so z razpisom iskali direktorja za poln delovni čas, zdaj pa direktorica polovico ur porabi za delo v nujni medicinski pomoči (NMP). “To je čista neresnica. Direktorica dela za polni delovni čas,” odgovarja Beseničar Pregljeva, ki pa potrjuje, da Petra Kokoravec poleg vodenja zavoda še opravlja delo dežurne zdravnice na NMP. To ji je svet zavoda omogočil, saj brez določenega števila ur zdravniškega dela ne more ohraniti licence. “V pogodbo o zaposlitvi smo zapisali, da dela 80 odstotkov časa kot direktorica in 20 odstotkov kot zdravnica izključno zato, ker bi v nasprotnem primeru kot zdravnica delala nezakonito!”

Nadaljnji koraki, če sploh še kakšen bo, bodo odvisni od tega, ali bo delovna inšpekcija potrdila ali ovrgla očitane nezakonitosti. Da se je vnel boj za vodenje novogoriškega zdravstvenega doma, tudi anonimno s prijavami, pa ni presenetljivo. Direktorski stolček je “vroča roba” tudi zato, ker zavod posluje pozitivno in ima presežke, na svojem računu pa skoraj pet milijonov evrov in se pripravlja na gradnjo prizidka k matični stavbi v Novi Gorici.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano