Imeli bi več reda za manj denarja

Za Vipavci se bodo skupni medobčinski upravi občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica zdaj pridružili še Ajdovci. “Skupen nastop na področju inšpekcijskih služb je smiseln in finančno se nam dobro izide,” pravi župan Tadej Beočanin. Da Ajdovce sprejmejo, morajo potrditi še sveti vseh štirih občin.

Mirujoči promet v mestu je ena od večnih skrbi redarstva.   Foto: Alenka Tratnik
Mirujoči promet v mestu je ena od večnih skrbi redarstva.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Potem ko je v preteklosti v vodo padel načrt, da bi skupni organ ustanovili Ajdovci in Vipavci, so se slednji konec leta 2012 pridružili skupni medobčinski upravi treh goriških občin. Ajdovci so doslej vztrajali na svojem, a potrebe na terenu in vse večji obseg dela po mnenju župana Tadeja Beočanina zahtevajo drugačno organizacijo.

Poostrili naj bi nadzor

“Potrebujemo večji nadzor na področju mirujočega prometa, zlasti parkiranja v mestu, pa tudi na področju splošne inšpekcijske službe, od nadzora uporabe in priklopa na javne komunalne naprave, do urejanja okolja in nadzora črnih odlagališč odpadkov,” pravi ajdovski župan.

Kot dodaja, je pobudo za vstop v skupno medobčinsko upravo že pred poletjem posredoval vsem štirim občinam. “Župani smo se pogovarjali in ugotovili, da je vstop Občine Ajdovščina v skupno upravo tako na področju redarstva kot splošnih inšpekcijskih služb smiseln in da se finančno dobro izide. Ne samo nam, ampak vsem,” dodaja Beočanin.

V Ajdovščini in Vipavi trije redarji

Konkretno naj bi to pomenilo, da bo Občina Ajdovščina v skupno upravo vključila svojega redarja, v skupnem organu pa sta predvideni še zaposlitvi dveh dodatnih redarjev. “Načelen dogovor je, da bodo trije ves čas pokrivali območje ajdovske in vipavske občine, trije pa območje ostalih treh občin. Če bo treba, bo Občina Ajdovščina zagotovila denar tudi za dodatno vozilo,” dodaja Beočanin.

A najprej bo treba opraviti še formalnosti. Po napovedih župana bodo ajdovski svetniki o priključitvi glasovali na prihodnji seji, kasneje pa bo treba sprejeti še odlok. Če bodo potrebne spremembe odlokov pravočasno potrdili še sveti ostalih štirih občin, bi skupna medobčinska uprava v ajdovski občini lahko začela delovati z novim letom.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano