Igrivo do fantastičnih rezultatov

Mestna galerija te dni gosti nenavadno, pisano razstavo raznovrstnih slik in izdelkov daleč najmlajših razstavljavcev doslej. Avtorji, ki so se s pobudnicama in mentoricama Mašo Strobl in Andrejko L. Kofol, leto dni bogatili v skupini Kreativni otroci, so stari od enega do sedmih let.

Maša Strobl in Andrejka L. Kofol sta nagradili kreativne 
otroke.  Foto: Saša Dragoš
Maša Strobl in Andrejka L. Kofol sta nagradili kreativne otroke.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Ponos mladih avtorjev na razstavi pisane palete likovnih in vsemogočih drugih darilnih in okrasnih izdelkov, je bil upravičen. Kot daleč najmlajši razstavljavci v Mestni galeriji so osupnili.

Ker je bila ideja za izvedbo ustvarjalnih delavnic prava in sta pobudnici ter voditeljici skupine Kreativni otroci, računalniška inženirka Maša Strobl in arhitektka Andrejka L. Kofol, vsestranski ambasadorki pristnih odnosov z otroki, jim je uspelo preseči same sebe.

S sodelovanjem mamic (redkeje očetov) in mentoric niso samo ustvarjali, pač pa so prej spoznavali svoje okolje, običaje, praznike in spoznanja na tisoč in en način prenašali v ustvarjalnost. Seveda so poprej igrivo vstopili tudi v svet vseh mogočih tehnik, ki so otroške roke in srca popeljale v brezmejno kreativnost z vsemi materiali, ki jih ponujajo okolje, kuhinje, delavnice in, najredkeje, trgovine.

Slike, risbe (med njimi fantastična študija čustev, ki jih izdajajo obrazi), skulpture, okrasje, voščilnice, nakit in podobno obsegajo vse mogoče tehnike, ki jih pozna svet kreativnosti in slikarstva z obiljem dodanih zrn ljubezni. So plod pogovorov z otroci, obiskov idrijskih zanimivosti, osrednjih državnih kulturnih hiš in sodelovanja z različnimi društvi.

Kreativni otroci so na urbanem sprehodu z vsemi čuti spoznavali Idrijo. Na povsem resnem pogovoru so se oglasili pri županu Bojanu Severju, da bi tudi sami sodelovali pri ustvarjanju kreativne Idrije. Novoletno okrasje grajskega dvorišča je bil viden prispevek k temu. Prav tako razstava.

“To je razstava kreativnosti, igrivosti in povezovanja, osrednjih ciljev naših delavnic. V njih je s starši skozi vse leto ustvarjalo okrog sto otrok. Svoj prostor smo našli v Varstveno delovnem centru in ustvarjali tudi z njegovimi varovanci. Veselimo se nadaljevanja,” je povedala Stroblova.

Avtorica knjige Povežimo se s svojim otrokom je obilje pisnih napotkov in povezanost s svojimi tremi otroki na najboljši način razširila na idrijske otroke. Kofolova, ki je kot inovativna oblikovalka notranjosti domov vrelec idej, je z njimi oplemenitila delavnice.

“Delavnice so kot aprilsko vreme: naporne in živahne, zahtevne in pisane, poskočne, glasne in packaste, a so vsem za vedno pustile lepo izkušnjo ustvarjalnosti,” jima gre verjeti. Ko sta najbolj dejavnim otrokom podelili nagrade in so iskrice sreče švigale po galeriji, sta bili skupaj s starši najlepše poplačani.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano