Igrišče bo, cesta ostaja nevarna

V Podbrdu težko čakajo na zaključek obnove športnega in otroškega igrišča, da bodo učenci in malčki v vrtcu lahko telovadili in se igrali na prostem. Zdaj namreč tega ne smejo. V šoli še opozarjajo, da do njega vodi nevarno ozka glavna cesta brez pločnikov, zato zahtevajo, naj jo čim prej obnovijo. Igrišče bo morda nared že letos, za obnovo ceste pa so obeti zelo slabi.

Šolarji so šli na lastno odgovornost po ozki cesti brez pločnikov na igrišče brez varnostnega 
pregleda. S tem so opozorili, da je težave, ki jih tarejo v zvezi z varnostjo.  Foto: Arhiv Oš Podbrdo
Šolarji so šli na lastno odgovornost po ozki cesti brez pločnikov na igrišče brez varnostnega pregleda. S tem so opozorili, da je težave, ki jih tarejo v zvezi z varnostjo.  Foto: Arhiv Oš Podbrdo

PODBRDO > Šport je zdrav, toda pot do zdravja je v Podbrdu nevarna. To je bila ena od duhovitih, toda zelo realnih misli ob protestni prireditvi Na lastno odgovornost, ki jo je tamkajšnja osnovna šola pred dnevi organizirala z namenom, da širšo javnost opozori na dva problema: na nedokončano športno in otroško igrišče in na nevarno pot do njiju.

“Že pred petimi leti so nam obljubljali urejeno igrišče z vso dokumentacijo. Zdaj pravijo, da bo nared jeseni. Verjeli bomo, ko se bo to res zgodilo,” skupaj z zaposlenimi v šoli in vrtcu opozarja ravnateljica Polona Kenda.

Igrišče je, a šolarji nanj ne smejo

“Brez dokumentacije o varnosti v bližini ceste, železnice in reke Bače šola ne sme voziti otrok na igrišče. Vsi športni pripomočki in otroška igrala morajo biti ustrezni. Ker vse to ni urejeno, smo brez igrišča. Popoldne pa ga otroci seveda uporabljajo, tam je velik živžav, toda vse na lastno odgovornost. V odmaknjenem Podbrdu je igrišče zelo pomembno za druženje otrok, saj zanje druge ponudbe ni,” opozarja Kendova. V času pouka je za telovadbo na prostem prikrajšanih 59 učencev in 19 varovancev vrtca.

Predsednik krajevne skupnosti Podbrdo Tomaž Štenkler pojasnjuje, da se skupaj z Občino Tolmin in v sodelovanju s šolo zelo trudijo: “Toda pred petimi leti smo se odločili za zahtevno nadgradnjo igrišča. Doslej je občina postopoma že vložila 60.000 evrov, Fundacija za šport pa 30.000. Za dokončanje športnega igrišča imamo denar, za zamenjavo zastarelih igral na otroškem igrišču pa ne, saj so nova zelo draga oziroma bi zanje potrebovali vsaj 12.000 evrov.”

V kratkem bodo opravili varnostni pregled, na osnovi katerega bo znano, kaj vse morajo še postoriti. Športno igrišče naj bi uradno odprli jeseni, otroškega pa zagotovo ne. Upajo, da bodo denar zanj pridobili prihodnje leto na račun organizacije svetovnega prvenstva v gorskem maratonu.

Ker ni denarja, so pojedli obljube

Za nameček je 300 metrov dolg odsek ceste od šole v centru Podbrda do igrišča izjemno nevaren že za srečevanje vozil, kaj šele za pešce. Pričakovali so rekonstrukcijo tega odseka, glede na to, da je bilo obljubljeno, da bodo cesto skupaj s komunalno napeljavo rekonstruirali od tovarne Bače do centra naselja. V minulih letih so uredili odsek od tovarne do odcepa za železniško postajo, kjer je tudi igrišče. Kdaj bodo šli naprej proti centru, je velika neznanka.

“Obeti so slabi, ker država nima denarja za državne ceste. Projekti za obnovo tehnično izjemno zahtevnega odseka, stisnjenega med hiše in reko, niso še narejeni. Bojim se, da bo treba novo igrišče obnavljati, preden bomo dočakali prenovo ceste z varnimi pločniki in komunalnim omrežjem, ki bi omogočilo priključitev zgornjega dela naselja na čistilno napravo. Če bodo z obnovo začeli v tem mandatu, za kar se bomo skupaj z županom Urošem Brežanom zelo trudili, bo res velik uspeh,“ ni optimističen Štenkler.

Kendova, ki ima v mislih varnost otrok, ugiba, ali bi morda občina lahko sama karkoli ukrenila glede pločnika in komunalne napeljave. To je težko pričakovati, ker tovrstne rekonstrukcije država in občine običajno izpeljeta z roko v roki, na kar je opozoril tudi Brežan.

V minulih letih so na športnem igrišču zgradili pokrito tribuno in objekt s toaletnimi prostori in slačilnicami. Štenkler ocenjuje, da bi za dokončanje obeh igrišč potrebovali še približno 50.000 evrov.

Po cesti in na igrišču na lastno odgovornost

Protest so izpeljali tako, da so šli učenci skupaj z učitelji v koloni na lastno odgovornost po nevarni cesti na igrišče, kjer so pristojne pozivali, da končno poskrbijo za varnost otrok v Podbrdu. Nato so se na lastno odgovornost podili za žogo.

“Naše igrišče je v popoldanskem času zagotovo najbolj zasedeno med vsemi igrišči, ker drugih površin v ozki dolini ni. In ti otroci hodijo na igrišče po nevarni cesti. Vse na lastno odgovornost,” opozarjajo domačini. Že zdaj jih skrbi, kako bo poleti, ko je promet zaradi turizma povečan, ko mimo vozijo kolone motoristov, saj je ta cesta vpisana v njihove zemljevide. Promet povečujejo še vozila brez vinjet. Na srečo doslej hujših nesreč, k sreči, ni bilo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano