Igrajo se z milijoni evrov

Po več kot mesecu dni je vlada včeraj le potrdila odstop Darka Žiberne z mesta direktorja šempetrske bolnišnice. To zdaj kot vršilka dolžnosti direktorice tudi uradno vodi Nataša Fikfak. A čakajo jo naporni časi: voda že teče v grlo, denar za gradnjo urgentnega centra pa še vedno ni odobren.

 Ker  služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko še ni odobrila denarja za gradnjo urgentnega centra, stiska s časom pa je vse večja, se obetajo še hudi glavoboli  Foto: Leo Caharija
Ker služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko še ni odobrila denarja za gradnjo urgentnega centra, stiska s časom pa je vse večja, se obetajo še hudi glavoboli  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Čeprav je direktor Darko Žiberna odstopno izjavo podal že 3. oktobra, svet zavoda pa je njegov odstop sprejel dva tedna kasneje, ko je na čelo bolnišnice kot vršilko dolžnosti direktorice postavil Natašo Fikfak, šele od včeraj tudi uradno ni več direktor. Več kot mesec dni časa je namreč vlada potrebovala, da je potrdila njegov odstop.

Bolnišnica letos posluje pozitivno

“Prihodki so se povečali, poslujemo s pozitivnim rezultatom,” je odhajajoči direktor svet zavoda pred dnevi še zadnjič obvestil o poslovanju bolnišnice v prvih devetih mesecih. Razen na nekaterih področjih so opravili več programa od načrtovanega, prihodkov je bilo slabih pet odstotkov več od načrtovanega.

“V prvih devetih mesecih je zavod realiziral 922.000 evrov več prilivov kot odlivov,” je pojasnil Žiberna. Težava pa je še vedno s kadri, saj jih je manj, kot so načrtovali. Predvsem manjkajo zdravniki in medicinske sestre. “Proces pridobivanja soglasij ministrstva je dolgotrajen,” je razložil direktor, ki so ga opozorili, da bi morali več vlagati v manjše obnove po bolnišnici.

Sodeč po predstavljenih številkah bo vršilka dolžnosti direktorice Nataša Fikfak, ki je zdaj tudi uradno nasledila Žiberno, bolnišnico prevzela relativno solidnem finančnem stanju. Vsaj glede na sorodne ustanove po Sloveniji.

Urgentni center vse bolj visi na nitki

Še vedno oziroma vedno bolj pa nad njo in nad bolnišnico visi mlinski kamen: ni namreč jasno, kdaj bodo začeli graditi dolgo napovedovani urgentni center. Šempetrska bolnišnica je še edina v Sloveniji, kjer ga še niso začeli graditi. Čeprav je bilo neuradno pred kratkim slišati, da je Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ministrstvu za zdravje odobrila denar EU za to naložbo, pa so nam z ministrstva na vprašanje, ali je denar končno zagotovljen in kdaj bodo začeli graditi, presenetljivo odgovorili, da še “čakamo na dodelitev sredstev s strani organa upravljanja.” Ker mora biti urgentni center zgrajen najkasneje do konca prihodnjega leta, sicer bodo milijoni EU izgubljeni, zdaj pa voda že zares preveč nevarno teče v grlo ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano