Igra živcev za dvorec Lanthieri

Po presenetljivi odločitvi vipavskih svetnikov, da Univerzi v Novi Gorici ne oddajo dvorišča dvorca Lanthieri, naj bi se strasti sicer umirile, a za jutri napovedana razprava o pogodbi z univerzo še vedno visi na nitki. Občina je po dolgotrajnih posvetovanjih svetnikov včeraj univerzi poslala nov osnutek aneksa, s katerim bi ji dvorišče oddala za pet let. Za univerzo pa je ta predlog nesprejemljiv.

Vipavski svetniki naj bi se jutri odločali, ali in pod kakšnimi pogoji naj občina odda   dvorec  
Lanthieri z dvoriščem. Kompromisen predlog župana pa je univerza že zavrnila.  Foto: Mitja Marussig
Vipavski svetniki naj bi se jutri odločali, ali in pod kakšnimi pogoji naj občina odda dvorec Lanthieri z dvoriščem. Kompromisen predlog župana pa je univerza že zavrnila.  Foto: Mitja Marussig

VIPAVA > Vipavski svetniki bodo jutri nadaljevali v četrtek prekinjeno sejo in razpravljali tudi o v tem trenutku najbolj vroči zadevi - aneksu k pogodbi o zakupu in uporabi prostorov Lanthierijevega dvorca. Po četrtkovi burni razpravi in glasovanju svetnikov, ki so z devetimi glasovi proti petim vztrajali, da občina dvorišča dvorca ne odda univerzi, naj bi se strasti sicer nekoliko umirile.

Princes svari: ne smemo se igrati

“Mogoče sem bil v četrtek malo grob, toda pri tako pomembni zadevi se ne moremo igrati. Očitno se nekateri ne zavedajo, da smo se že pred dvanajstimi leti odločili, da oddamo univerzi celoten kompleks, tudi dvorišče. Svetnike sem opozoril, da bodo s takim ravnanjem spravili občino v bankrot,”je včeraj dopoldne izjavil župan Ivan Princes. Poteka jutrišnje razprave ni želel napovedovati, saj naj bi se o podrobnostih še posvetoval s svetniki.

Tudi podžupana Bogdan Godnič (Lista Ivana Princesa) in Jožko Andlovic (SDS) ter predsednik občinskega odbora NSi Marijan Furlan so bili včeraj še zadržani. Jasno je le, da si nihče ne želi odhoda univerze iz kraja.

“Ne vem, če je zdaj smiselno zapenjati”

“Moja želja je, da se stvari rešijo čim bolj ugodno za obe strani. Zadeva je na papirjih. V četrtek bo seja in bomo videli, kaj bo,” je redkobeseden Godnič.

Andlovic obžaluje četrtkovo dogajanje in ga ocenjuje kot nepotrebnega. “Zadeva je jasna. Občina se je že v sporazumu leta 2003 zavezala, da odda celoten kompleks univerzi. Ne vem, ali je zdaj smiselno zapenjati stališča in spreminjati odločitve. Mi se zavzemamo za odprtost dvorišča in to je v aneksu predvideno. Seveda lahko podrobnosti še izpilimo in upam, da bomo to do seje tudi storili. V tem trenutku je najbolj pomembno, da se glave pomirijo in da dobro pretehtamo zadevo od začetka do konca, z vsemi posledicami vred,” je prepričan Andlovic.

NSi od univerze želi korekten odnos

Pred jutrišnjo sejo so zadržani tudi v občinskem odboru NSi. Ta je gospodinjstvom po občini prejšnji teden pred sejo poslal letak s pozivom Lanthierijev dvorec je naš ponos in naj tako tudi ostane in se v njem jasno zavzel, da občina grajskega dvorišča ne odda v zakup univerzi in ohrani odločujoči vpliv oziroma glavno besedo o njegovi uporabi.

“Naše stališče smo že predstavili. Mi si želimo in to poudarjamo, da Univerza v Novi Gorici ostane v Vipavi. Tu ni dileme. Ne moremo pa pristati na vse zahteve in tu so določene zadeve še odprte. Smo za dogovor, a zanj sta potrebna dva. Tudi od univerze pričakujemo korekten odnos,” je pojasnil predsednik Marijan Furlan.

Občina je po ponedeljkovih kriznih posvetovanjih svetnikov in občinskih odborov, ki so se menda zavlekla pozno v noč, včeraj dopoldne univerzi posredovala nov osnutek aneksa. V njem je zapisala, da bi poslopja dvorca oddala v zakup za 85 let (od sklenitve pogodbe leta 2013), dvorišče pa za pet let od sklenitve aneksa.

Univerza vztraja: ves kompleks ali nič

A že popoldne, le nekaj ur kasneje, je iz Nove Gorice v Vipavo prišel hladen tuš. Vodstvo univerze je namreč zavrnilo možnost podpisa predlaganega aneksa. “Aneks je za Univerzo v Novi Gorici nesprejemljiv, ker krši pogodbo iz leta 2003,” so potrdili za Primorske novice. To je zadeve znova obrnilo na glavo. Župana Ivana Princesa, ki tako nima več veliko manevrskega prostora, pa nismo več uspeli priklicati.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano