Idrijski Kolektor kupil večinski delež švicarskega podjetja Micro-Motor

Koncern Kolektor je kupil 51-odstotni delež v švicarskem podjetju Micro-Motor in že začel s selitvijo njegovih poslov, vključno z razvojem izdelkov, proizvodnjo in administracijo, v Slovenijo. S tem bo okrepil svoj program elektronika in pogoni ter zagotovil dodatna delovna mesta v idrijski občini.

Koncern Kolektor je kupil 51-odstotni delež v švicarskem 
podjetju Micro-Motor in že začel s selitvijo njegovih poslov, 
vključno z razvojem izdelkov, proizvodnjo in administracijo, v 
Slovenijo, so povedali na novinarski konferenci. Na fotografiji 
(z leve): izvršni direktor za prodajo in marketing Primož 
Bešter, članica uprave Darja Petrič, predsednik uprave Radovan Bolko in član uprave Valter Leban. Foto: STA
Koncern Kolektor je kupil 51-odstotni delež v švicarskem podjetju Micro-Motor in že začel s selitvijo njegovih poslov, vključno z razvojem izdelkov, proizvodnjo in administracijo, v Slovenijo, so povedali na novinarski konferenci. Na fotografiji (z leve): izvršni direktor za prodajo in marketing Primož Bešter, članica uprave Darja Petrič, predsednik uprave Radovan Bolko in član uprave Valter Leban. Foto: STA

IDRIJA > Predsednik uprave Kolektorja Radovan Bolko je na današnji novinarski konferenci v Idriji povedal, da bodo 100-odstotni lastniki švicarske družbe postali leta 2017. Izdelki, ki jih proizvaja Micro-Motor, predstavljajo tržno nišo, zato se bo prodaja v prihodnjih letih povečevala.

Vrednost podjetja je okrog deset milijonov evrov, prodajna cena pa ostaja neznana. Bolko je dejal le, da so imele pri odločitvi za prodajo ključno vlogo reference Kolektorja.

Micro-Motor iz švicarskega Therwilla seli vse svoje posle, vključno z razvojem izdelkov, proizvodnjo in administracijo, v Slovenijo. V ta namen je že ustanovil novo podjetje, v katero bo kot partner vstopil skupaj s koncernom Kolektor. Novo podjetje bo imelo sedež v Idriji. Selitev bo izvedena do 1. januarja 2016.

Podjetje Micro-Motor je bilo ustanovljeno v Baslu pred več kot 70 leti. Njegova dejavnost zajema razvoj, proizvodnjo in distribucijo posameznemu kupcu prilagojenih elektromotorjev in pogonskih sistemov za uporabo v invalidskih vozičkih, invalidskih dvigalih, skladiščnih sistemih in podobnem. Večina kupcev teh izdelkov prihaja iz Evrope.

Zaposleni v Švici bodo s selitvijo proizvodnje v Slovenijo ostali brez dela, vendar pa je nekdanji lastnik zanje poskrbel, nekateri naj bi že dobili tudi nove zaposlitve. V Idriji se bo po selitvi odprli najmanj 50 novih delovnih mest, zaposlovali bodo le delavce z najmanj srednješolsko izobrazbo.

Če je dodana vrednost na zaposlenega v Kolektorju lani znašala povprečno 45.000 evrov, je ta v švicarski družbi bila 60.000 evrov.

Članica uprave Darja Petrič je povedala, da je Kolektor z lastnim denarjem sposoben prevzeti podjetja v vrednosti do 100 milijonov evrov. Bolko je dodal, da se bo idrijska družba še naprej razvijala z lastnim razvojem ter s prevzemi podjetij predvsem v zahodni Evropi oziroma v njenem nemško govorečem delu.

Kolektor se pogovarja še z nekaterimi drugimi podjetji, med katerimi ni nobenega iz Slovenije.

“Glede na našo strategijo imamo organsko rast in rast skozi akvizicije,” je povedal Bolko. Dodal je, da iščejo priložnosti praktično v celotni zahodni Evropi. “Gledamo podjetja, ki bi po konceptu dopolnjevala in nadgrajevala program koncerna predvsem s področja avtomobilske industrije, se z njimi pogovarjamo in smo praktično že v različnih fazah, ki morajo po naših željah pripeljati tudi do kapitalskih povezav,” je dejal.

STA


Najbolj brano