Idrijska občina namerava za 40 odstotkov znižati emisije CO2

Župan občine Idrija Bojan Sever se pripravlja na podpis dodatka h konvenciji županov, po katerem naj bi občina do leta 2030 za 40 odstotkov znižala emisije CO2. Dosedanja obveza je bila 24-odstotno znižanje do leta 2020.

Najprej bodo energetsko obnovili dotrajani Zdravstveni dom 
Idrija, nato se bodo lotili ostalih javnih stavb v občini.  Foto: Saša Dragoš
Najprej bodo energetsko obnovili dotrajani Zdravstveni dom Idrija, nato se bodo lotili ostalih javnih stavb v občini.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Občina Idrija oziroma zanjo župan Bojan Sever se je s predlanskim pristopom h konvenciji županov obvezala k petinskemu oziroma po svojem energetskem načrtu k 24-odstotnemu znižanju izpustov ogljikovega dioksida (CO2) v okolje. V prihodnjih dneh bo svojo obvezo podvojila in jo skušala uresničiti do leta 2030.

Sanacija stavb ter avtobusi na plin in elektriko

K prav tolikšnemu, 40-odstotnemu znižanju strupenih energetskih odpadnih emisij do leta 2030, se je lani obvezala tudi Evropska unija. “Občina Idrija naj bi bila ena prvih naših občin, ki se bo podpisala pod ta cilj in s tem postala pionir na energetskem področju. Prepričan sem, da bomo cilj dosegli,” je na nedavnem podpisu koncesijske pogodbe za plinifikacijo s Petrolom ocenil Sever.

Ob zemeljskem plinu, ki naj bi bil trem največjim krajem, Godoviču, Idriji in Spodnji Idriji, na voljo leta 2018, občina stavi še na ureditev mikrocentralnih kotlovnic na lesno biomaso po delu ostalih strnjenih naselij in izkoriščanje sedaj Idriji nevarnih voda v rudniku živega srebra za toplotno ogrevanje. Zlasti s projektom koristne izrabe rudniške vode stavi na pomoč EU, ki naj bi ji bila na voljo kot podpisnici dodatnih zavez v konvenciji županov.

Ob povsem spremenjenem ogrevanju občino čaka energetska sanacija večine javnih zavodov. Kot prvi naj bi prihodnje leto energetsko manj potraten postal Zdravstveni dom Idrija. Precejšen prispevek k zniževanju CO2 si obeta še s prehodom večjega števila avtomobilov na pogon s stisnjenim zemeljskim plinom in elektriko. Slednja naj bi čim prej poganjala avtobus v medmestnem prometu Idrija - Spodnja Idrija.

Biomasa da, a le z ustreznimi pečmi

Ureditev polnilnic za elektriko in plin, ki bi morale biti po trajnostnem energetskem načrtu že na voljo, občino še čaka. Je pa doslej že prenovila javno razsvetljavo in večino kotlov za lahko kurilno olje po javnih zavodih. “Že to je pomembno znižalo emisije ogljikovega dioksida. Naložba ni bila zaman, saj bodo kotli uporabni tudi po prehodu na ogrevanje z zemeljskim plinom,” je zagotovil župan.

Zaradi podrobnih analiz, ki jih vsebuje leta 2009 sprejet trajnostni energetski načrt, bo to leto za občino izhodiščno za merjenje zniževanja emisij. Na občini upajo tudi, da bodo imeli občani posluh za prehod na okolju prijaznejši energent. “V zadnjih letih so mnogi prešli na ogrevanje z biomaso. A kotli očitno niso ustrezni, saj se nam je v ozračju zelo povečal delež zdravju škodljivih trdih delcev,” je povedal Sever.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano