Idrijska gimnazija bogatejša za 150.000 evrov

Idrijska gimnazija Jurija Vege je z današnjim podpisom pogodbe dobila donacijo družbe Kolektor v višini 150.000 evrov, s katero bodo preuredili staro telovadnico na srednji in poklicni šoli v sodobno učno strojno delavnico.

Dogodka se je udeležila tudi šolska ministrica Maja Makovec 
Brenčič. Foto: STA
Dogodka se je udeležila tudi šolska ministrica Maja Makovec Brenčič. Foto: STA

IDRIJA > “Strokovnega kadra primanjkuje, zato se pomembnosti, da idrijska gimnazija izvaja programa strojni tehnik in mehatronik operater, še kako zavedamo. Naš glavni motiv je rast, za to pa potrebujemo visoko usposobljene zaposlene,” je ob podpisu pogodbe o donaciji dejal član uprave Kolektorja Valter Leban.

V sodobni učni strojni delavnici bo idrijska gimnazija nadgradila praktično znanje dijakov in se približala šolskim tehničnim centrom po Sloveniji. Idrijsko gospodarstvo pa bo dobilo več strokovno usposobljenega kadra.

Idejo o izvajanju programov strojni tehnik in mehatronik operater na idrijski gimnaziji je dalo idrijsko gospodarstvo oziroma delodajalci, med katerimi ima Kolektor vodilno vlogo. Kolektorjevi strokovnjaki so sodelovali pri pripravi programov in tudi njihovi izvedbi. Dijaki zdaj del praktičnega usposabljanja opravijo v podjetjih, kar pa ne zadostuje.

“Če želimo kvalitetno izvajati programe, potrebujemo dodatno opremo - stroje, na katerih bi naši dijaki dobili vsa potrebna znanja za delo v industriji. Dolgo časa smo si želeli, da bi se naša šola ponašala s sodobno delavnico, s katero bi dvignili kvaliteto programov, ki jih ponujamo, predvsem pa bi dijakom omogočili več praktičnega usposabljanja, ki ga danes še kako primanjkuje,” je povedal ravnatelj gimnazije Borut Hvalec in se zahvalil donatorju.

Obnova in ureditev delavnice bo potekala v treh fazah. Prva faza, ki zajema gradbeno prenovo in pripravo prostora, že poteka. Sledili bosta nabava vseh novih strojev in selitev obstoječih učnih pripomočkov. Dijaki naj bi praktično usposabljanje v novi učno strojni delavnici začeli z novim šolskim letom, torej septembra letos. Delavnico naj bi v celoti opremili do leta 2017.

STA


Najbolj brano