Idrijo nameravajo popolnoma ukrotiti

Ko se v potok Idrija ob hudem deževju stekajo hudourniki izpod Matajurja in Stola, poplavlja okolico Kobarida in zemljišča pri Mlinskem. Poskušali ga bodo ukrotiti tako, da bodo na celotnem odseku od Sužida do Mlinskega zagotovili poplavno varnost.

Potok Idrijo nameravajo ukrotiti, da bi bilo v okolici možno 
graditi.  Foto: Neva Blazetič
Potok Idrijo nameravajo ukrotiti, da bi bilo v okolici možno graditi.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > S tem želi občina Kobarid, tudi s pomočjo države, na tem območju zagotoviti varnost in omogočiti gradnjo na parcelah pri Kobaridu. “Naredili smo že študijo protipoplavne varnosti za območje od Sužida do soseske Mlinsko, toda ugotovili smo, da bi z ukrepi za večjo pretočnost s poplavami še bolj ogrozili območje pri Mlinskem. Zato moramo najti način, da bomo na potoku do izliva v Sočo zagotovili varnost. Ker ne bi bilo prav, da bi nekje stanje izboljšali, drugje pa bi ga poslabšali,” pojasnjuje župan Robert Kavčič.

Kako urediti spodnji del potoka Idrija v povezavi z ureditvijo v zgornjem delu, bo povedala študija, za katero še izbirajo izvajalca in ki naj bi bila dokončana v prihodnjem letu.

Prednostne naloge so znane. Že narejena študija izpostavlja dve kritični točki. Nujna je rekonstrukcija mosta pri Svinu, da bi zagotovili večjo pretočnost, in nekako bo treba rešiti problem sotočja potoka Kobarišček in Idrije. Ko slednji naraste, se Kobarišček vanj ne more izlivati in zato poplavlja ribogojnico, oba pa širše območje ob južnem delu Kobarida. Prav tam so parcele, ki so jih ljudje kupili kot gradbene, zdaj pa na njih ne smejo graditi.

Ko bo znano, kako naj potok Idrija obvladajo, bodo začeli pridobivati dovoljenja za posege. Med vpletenimi bosta tudi ARSO in DRSI. Če bi se z njimi dogovorili, bi z gradnjo južne obvoznice na nasipu lahko hkrati naredili prepreko poplavljanju proti Kobaridu.

Za že narejeno študijo je občina odštela 8000, dodatna bo stala še 10.000 evrov.

Denar bodo iskali na razpisih. Šlo bo postopoma, morda jim bo v desetih letih uspelo. “Vmes je še javna razprava, vse odločitve mora potrditi občinski svet,” pojasnjuje župan. In dodaja, da bo pri tej nalogi morala prevladati zdrava ekonomska pamet, ki jo bo najbrž imela v mislih tudi država. “Primerjati bo treba vložek za protipoplavno varnost in obseg zemljišča, ki bi ga z dragimi posegi zavarovali,” opozarja župan.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano