Idrijčani vpijejo, vlada pa molči

Idrijčani, ki so v minulih dneh na vlado naslovili vrsto prošenj za zagotovitev nujnega in v proračunu pred spremembo predvidenega denarja za vzdrževanje nezalitega dela rudnika, ostajajo brez njenega odgovora. V rebalansu proračuna, ki ga je vlada sprejela minuli teden, pa postavka za vzdrževanje nezalite jame ostaja prazna.

Predsednik države Borut Pahor (tretji z leve ob enem od obiskov v jami) razmere v rudniku in Idriji zelo dobro pozna in Idrijčani se sprašujejo, ali ni čas, da jim pomaga tudi on.
 Foto: Saša Dragoš
Predsednik države Borut Pahor (tretji z leve ob enem od obiskov v jami) razmere v rudniku in Idriji zelo dobro pozna in Idrijčani se sprašujejo, ali ni čas, da jim pomaga tudi on.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Vlada je z rebalansom državnega proračuna za to leto namenila 40.000 evrov za vzdrževanje Unescove dediščine živega srebra in 50.000 evrov za odpravljanje škode po 500-letnem rudarjenju. Ob umaknjenih 680.000 evrih za vzdrževanje nezalitega dela jame in zato preteči katastrofi sta obe postavki nesmiselni. Rudnik v likvidaciji za sedaj črpanje vode iz nezalitih rudniških obzorij zagotavlja z denarjem, ki ga je lani iztržil s prodajo svojega poslednjega premoženja.

Množica prošenj in peticij ignorirajo

V minulih dneh so iz Idrije vladi poslali več prošenj, naj jih končno reši negotovosti, in zahtev, naj s takojšnjo zagotovitvijo denarja ohrani rudniško podzemlje s turističnim rudnikom in vsemi zaščitenimi vrednotami nepoškodovano in zagotovi varnost Idriji.

Vodstvo občine je na začetku minulega tedna vlado prosilo, naj uvrsti problematiko vzdrževanja rudnika in Idrije na sejo minuli četrtek. Ko se to ni zgodilo, je svet občine na pobudo geologa in podžupana Bojana Režuna o pretečem problemu spregovoril ob izredni točki dnevnega reda. S seje je vladi poslal peticijo s petimi zahtevami, ki se nanašajo na takojšnjo in trajnejšo zagotovitev varnosti Idriji.

Do danes, kot nam je potrdil župan občine Bojan Sever, v Idrijo nihče z vlade ni ne poklical ne odgovoril.

Prav tako ne na Center za upravljanje z dediščino - CUDHg in Rudnik v likvidaciji, ki te dni še zagotavljata črpanje vode iz rudnika z izkupičkom od zadnjih lani prodanih rudniških zemljišč v Idriji. Denar, kot je potrdila v.d. direktorice CUDHg, Tatjana Dizdarević, pa kopni.

Selitev in mednarodni škandal sta nepredstavljiva

Razočaranje in negotovost pa rasteta, čeprav v norost potopitve rudnika in s časom ugreznitve mesta, resnici na ljubo, še ne verjame nihče. Bivši poslanec Samo Bevk miri, da se iz Idrije nikomur ne bo potrebno izseliti. Za razliko, denimo, od švedskega mesta Kiruna s 23.000 prebivalci nad rudnikom železa, ki naj bi jih do leta 2040 preselili na novo lokacijo. “Mislim, da v Sloveniji ni junaka ali pa predsednika vlade, ki bi si upal prevzeti odgovornost za črtanje sredstev za črpanje vode iz rudnika. Posledice bi bile nepopravljive in bi predstavljale tudi v mednarodni skupnosti škandal brez primere,” je Bevk povedal za lokalni časopis Idrijske novice.

Oči Idrijčanov so uprte v poslance DZ. Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020 s petimi sopodpisanimi društvi mladih so se nanje obrnili z odprtim pismom. “Razočarani smo, da je prišlo tako daleč, da moramo pisati to pismo. Razočarani, da lahko v naši državi strokovni argumenti naletijo na gluha ušesa. Razočarani, da se nekateri igrajo s prihodnostjo več kot 6000 ljudi, s svetovno dediščino, z uspešnim gospodarstvom in izjemnimi potenciali. Razočarani, da lahko v želji po zategovanju pasu za vsako ceno, upi, želje in vizije več kot 2000 mladih, propadejo,” pišejo mladi in poslance prosijo, naj Idrijo rešijo negotovosti in zagotovijo dolgoročno rešitev problema.

Za slednjo se je v odprtem pismu vladi zavzel tudi poslanec Matjaž Nemec (SD). “Vzdrževanje nezalitega rudnika postaja vprašanje, ki ga je po mnenju vlade moč rešiti z nekaj kozmetičnimi popravki, nekje v lepši proračunski prihodnosti. Naivnost, nepoznavanje vsebine in ignoranca pa Idrijo spreminjajo v tempirano bombo. Skrajni čas je, da vlada nemudoma prekine s tovrstnim škodljivim in skrajno neodgovornim tolmačenjem problematike vzdrževanja rudnika in k problemu pristopi z resnostjo, ki pritiče razmeram na Idrijskem,“v daljšem pismu piše Nemec. Tudi on vlado prosi, “naj apeli, pozivi in prošnje lokalne skupnosti, izsledki ekspertnih skupin ob vsakokratnem sprejemanju proračuna ne ostajajo le glas vpijočih v puščavi.”

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano