Idrijčani čakajo v negotovosti

Odgovora na najbolj aktualno vprašanje v Idriji te dni, kdaj bodo začeli sanacijo previsnega skalovja nad pol zaprto regionalno cesto v Zali in bo mesto zaradi popolne zapore ceste pripeto na dolge ali pa nevarne obvoze, še ni. Na ministrstvu za infrastrukturo so nam potrdili, da nimajo še vseh dovoljenj za začetek del.

Izvajalca za nujno razstrelitev razpokanega  previsnega skalovja nad pol zaprtim odsekom 
ceste v Zali še nimajo. Foto: Saša Dragoš
Izvajalca za nujno razstrelitev razpokanega previsnega skalovja nad pol zaprtim odsekom ceste v Zali še nimajo. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Ministrstvo, direkcija za infrastrukturo in vodstvo občine Idrija občanom in lokalnemu gospodarstvu še ne morejo odgovoriti na te dni najpogostejše vprašanje, kdaj bo zaradi sanacije sedaj pol zaprtega odseka regionalne ceste v Zali cesta popolnoma zaprta za promet.

Niti izvajalci še niso potrjeni

Za sedaj vedo le to, da je popolna zapora edine ceste, ki jih kolikor toliko varno povezuje s svetom, zaradi zahtevnosti del nujna. Predvidevajo, da bo trajala najmanj tri tedne.

Čeprav so v Idriji upali, da bo sanacija opravljena med letošnjimi kolektivnimi dopusti tukajšnjih največjih korporacij, se zdi, da vse uporabnike te ceste čaka vsaj še enoletno postavanje pred semaforjem, ki ureja polovično zaporo 600 metrov dolgega odseka ceste pod previsnim skalovjem. Pojasnila ministrstva za infrastrukturo za Primorske novice namreč dajejo slutiti, da je za skorajšnji začetek sanacije čas odtekel.

“Za izvedbo zaščite brežine na lokacijah ena in tri je sprejeta odločitev o izboru izvajalca, ki pa še ni pravnomočna. Za lokacijo dva je v pripravi razpisna dokumentacija,” so bili skopi z odgovorom na ministrstvu. V občini Idrija so pojasnili, da točki ena in tri predstavljata prvi in zadnji del zaprtega odseka cestišča, ki s predvidenim zavarovanjem skalovja z namestitvijo mrež predstavljata lažji del sanacije.

Dela na vmesni točki dve, pod najvišjo previsno in po geološki ekspertizi bolj razpokano skalo, kot so upali, so bolj zapletena: skalo bo treba razstreliti. To pa ne bo samo zahtevno, pač pa bo, po trditvah poznavalcev, zelo nevarno delo. Brez ustrezne priprave nanj utegne odnesti celotno cestišče, ki se prav na tem mestu že udira tudi nad nasprotno brežino nad potokom Zala.

V Idriji vztrajajo, da je treba razstreliti skalo med dopusti

“Tudi nas te dni najbolj zanima, kdaj bodo dela v Zali stekla. Žal o njih ne vemo nič več kot vi. Upam, da bomo prihodnji torek, ko se bodo predstavniki ministrstva in direkcije sestali z vodstvi občine in tukajšnjega gospodarstva, lahko postregli z jasnimi odgovori,” nam je zagotovila pristojna svetovalka uprave idrijske občine Nataša Kumar.

Ker se kolektivni dopusti začnejo čez dva tedna, tudi vodstvo občine dvomi, da se bodo dela začela pravočasno. Morda gre pričakovati dvodelno sanacijo. Popolna zapora ceste, ki bo zahtevala stokilometrski obvoz čez Novo Gorico za težja tovorna vozila in nevarno vožnjo po strmih, ozkih in ovinkastih lokalnih cestah za vsa ostala, bo nujna samo med razstreljevanjem omenjene skale. Zaradi visokih stroškov, ki se obetajo, so v Idriji odločeni vztrajati, da mora biti to opravljeno med kolektivnim dopustom.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano