Ideja je dobra, a učinka je za zdaj malo

Bife v večnamenski stavbi Soških elektrarn ob bazenu za avško črpalno hidroelektrarno (ČHE) na Kanalskem vrhu, ki je že nekaj časa zaprt, je dobil novega starega najemnika. Na vprašanje, kdaj ga bodo spet odprli, pa še ni odgovora.

Več let po dokončanju ČHE Avče se  niso uresničila upanja, da bi   naložba  spodbudila turizem 
na Kanalskem vrhu. Foto: Ambrož Sardoč
Več let po dokončanju ČHE Avče se niso uresničila upanja, da bi naložba spodbudila turizem na Kanalskem vrhu. Foto: Ambrož Sardoč

KANALSKI VRH > Spomnimo, da so Soške elektrarne na podlagi zavez, sprejetih pred izgradnjo avške centrale, krajanom Kanalskega vrha dale v uporabo večnamenski pritlični objekt s pripadajočimi 800 kvadratnimi metri zemljišča ob ograjenem bazenu centrale na robu vasi. Prostore s tehnično opremo v tej stavbi, ki jo odtlej upravlja Krajevna skupnost Kanal, uporablja zgolj podjetje, ostale pa lahko upravljalec odda v najem, in sicer, pravijo v upravi občine, “za turistične, gostinske, športne, izobraževalne ali kulturne namene.”

Ob bazenu bi razvijali turizem

Krajevna skupnost je skladno s tem ravnala pred nekaj leti, ko je sklenila pogodbo za menda simbolično najemnino z Mihom Čargom. Ta čas tudi svetnik občine je nato na robu Kanalskega vrha odprl Bar pri jezeru in ga prenesel na svojo Društvo 5 minut d.o.o., a je lokal zamrl. Čargo za Primorske novice ni želel pojasnjevati razlogov. Problem naj bi bil že v namembnosti prostora, kjer je točilni pult, in sogovornik je “priznal”, da so bile težave z dokumentacijo. A kaj več ni povedal in tudi ne, kako naprej. Kajti krajevna skupnost je nedavno, po objavi ustrezne namere, prostore pri bazenu ČHE ob soglasju občine za štiri leta oddala ravno Čargovi družbi.

Najemnik razlaga, da bo lahko svoje načrte razkril kmalu, predsednik krajevne skupnosti Ivan Križnič pa tudi napoveduje skorajšnji sestanek, posvečen temu, kako razviti turizem na tem območju, česar so se nenazadnje vpleteni nadejali po izgradnji elektrarne.

Soške elektrarne bodo dale soglasje

Po besedah Križniča bodo v Kanalu Čargu stali ob strani, da bi razširil ponudbo, da vse skupaj zaživi, po potrebi mu bodo pomagali zbrati določeno dokumentacijo. Lokal pa da so morali na novo oddati v najem, ker so rok za podaljšanje prve pogodbe zamudili.

Če želi krajevna skupnost udejanjiti opisani korak, pa potrebuje tudi soglasje Soških elektrarn. Križnič je dejal, da je podjetje obvestil o dogovoru s Čargom, in pričakuje tudi sestanek o tem. Kot v zvezi s tem pisno navajajo iz energetskega podjetja, pa “nismo še prejeli prošnje za podpis soglasja.” A ovir direktor Marjan Pintar ne vidi: “Za bife je bilo dano soglasje, a kot vem, ne deluje. Zainteresirani smo, da objekt živi. Če nekaj za nek namen zgradimo, se nam zdi ključno, da to potem odigra svojo vlogo.”

Zavrnili bi le dejavnosti, ki bi lahko kakorkoli ogrozile delovanje elektrarne, je dejal Pintar, a dosedanji predlogi so bili vsi sprejemljivi. Odločitev zato prepuščajo KS. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano