Ideal bi prodali za 1,17 milijona

Območje nekdanje tovarne Ideal je trn v peti stanovalcev soseske, ki opozarjajo, da so podirajoče se hale sramota in tudi nevarne. Zemljišče, na katerem stojijo, zdaj podjetje Ronket prodaja za 1,17 milijona evrov. “Za to smo se odločili, ker so objekti neurejeni, nam pa so samo v breme, stroški so visoki,” potrjuje direktor Dean Cotič in dodaja, da sami nimajo denarja, da bi vlagali v kompleks. Vprašanje je sicer, ali se bo našel kupec. Če se bo, stanovalci pričakujejo, da bo degradiran prostor uredil.

Direktor družbe Ronket pojasnjuje, da nimajo denarja, da bi 
razpadajoče hale vzdrževali. Tudi zato obsežno zemljišče 
prodajajo.  Foto: Mitja Marussig
Direktor družbe Ronket pojasnjuje, da nimajo denarja, da bi razpadajoče hale vzdrževali. Tudi zato obsežno zemljišče prodajajo.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Hale nekdanje tekstilne tovarne Ideal so že dolgo v razsulu. Razbite šipe, udrti deli s salonitkami pokrite strehe, sem pa tja kup odpadkov ali podrt del zidu in zaraščena okolica so značilnosti kompleksa, ki je le streljaj od centra Nove Gorice nad nakupovalnim centrom Qlandia. Na sosednjem zemljišču pa je že od leta 2007 zapuščena gradbena jama podjetja Synthesys, v kateri se nabirata nesnaga in poleti mrgoli mrčes.

Prodajajo, ker nimajo denarja, le stroške

Stanovalci soseske, ki živijo tik ob kompleksu, opozarjajo, da je takšno stanje sramotno, neprimerno in okolju ter ljudem škodljivo. Kot je povedal predstavnik društva prebivalcev Ronketa Miloš Lozič, so upravo občine že prosili, naj posreduje pri lastniku stavb. A stanje se ni izboljšalo. “Vsake toliko pogledamo, kaj se tam dogaja. Normalno se skrbi, da je kolikor toliko varno, seveda ni naš cilj, da bi se komu kaj zgodilo. Podjetje pa nima denarja, da bi karkoli večjega naredilo,” odgovarja Dean Cotič, direktor družbe Ronket, upravljanje z nepremičninami, ki ima v lasti kompleks.

Ker je podjetju nekdanji Ideal le v breme, ga zdaj prodajajo. Ceno za približno 6220 kvadratnih metrov veliko zemljišče z dotrajanimi halami so postavili na 1,17 milijona evrov. “Prodati smo ga skušali že pred časom, zdaj pa poskušamo ponovno. Za to smo se odločili, ker so objekti neurejeni, nam pa so samo v breme, stroški so visoki. Zato bi ga radi za pametno ceno prodali,” je včeraj potrdil Dean Cotič. Za zdaj se potencialni interesenti še niso oglasili, res pa je, da je kompleks šele prišel na trg. “Bomo videli, kakšni bodo odzivi,” pravi Cotič in dodaja, da bi šlo laže, če bi bil občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) že sprejet.

Podjetje Ronket, upravljanje z nepremičninami d.o.o. je leta 2008 ustanovil Synthesys, ki je v lasti SGP Gorica v stečaju, nato se je izmenjalo nekaj lastnikov, ki so vsi izhajali iz kroga blizu nekdanjih vodilnih v SGP Gorica. Nekaj časa je bil Ronket v navzkrižnem lastništvu s Peroto, dokler ni 26. septembra leta 2013 v paketu s podjetjem Presta postal last razvpite družbe WPF LLC s sedežem na Centerville Road, Suite 400, v Willmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware, znani po tem, da je davčna oaza. To “ameriško” slamnato podjetje je, prek lastništva ducata projektnih družb (tudi Perote), pobralo kar 2,3 od 2,95 milijona evrov iz poravnave z novogoriško mestno občino.

Stanovalci si želijo urejeno okolico

“Želimo si, da se zadeve uredijo in da nekdo poskrbi, da tam ne bo več razvalin. Stanovalci smo seveda zelo zainteresirani, da se sedanje stanje reši,” se je na novico, da Ideal prodajajo, odzval Miloš Lozič. Če bodo hale in zemljišče dobili novega lastnika, stanovalci pričakujejo, da bo tam načrtoval dejavnosti, ki ne bodo obremenjevale njihovega okolja, ki je že tako na udaru. “Treba je namreč upoštevati, da je Ronket enoten prostor, kjer je treba odpraviti tudi problem prometa,” poudarja Lozič. Prebivalci namreč opozarjajo, da območje, do katerega je edini dostop Cesta 25. junija z nerodnim priključkom na križišče pri Hrastu, ne bi preneslo dodatnih avtomobilov. “Promet bi se morda dalo rešiti edino z dodatnim izhodom z območja,” pravi Lozič.

OPPN je bil že dvakrat v javni obravnavi in še ni sprejet. Dokler ne bo, je možnost gradnje na tem območju izjemno omejena, pojasnjuje načelnica občinskega oddelka za okolje, prostor in javno infrastrukturo Aleksandra Torbica. Tam je dovoljeno zidati le enostavne objekte in obnavljati ali rušiti obstoječe. A tudi ko bo prostorski akt potrjen, bo treba za to območje izvesti arhitekturni natečaj. “To je vizualno zelo izpostavljena točka v mestu, zato jo je treba primerno oblikovati,” poudarja Torbica. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano