IMP Klima v lasti Švedov

Korporacija Hidria je svojo hčerinsko družbo IMP Klima prodala švedskemu koncernu Lindab. Švedi bodo s prvim julijem prevzeli vse zaposlene v IMP Klimi ter vse pogodbe in obveznosti do kupcev in dobaviteljev.

Predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak (v sredini) vidi prodajo IMP Klime kot zmagovito potezo za godoviško 
družbo in njene zaposlene, za Hidrio in kupca.
Predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak (v sredini) vidi prodajo IMP Klime kot zmagovito potezo za godoviško družbo in njene zaposlene, za Hidrio in kupca. 

LJUBLJANA > “To je zmagovita poteza za IMP Klimo in njene zaposlene, za kupca in za Hidrio, ki se krepi na svojih ključnih programih,” o odprodaji IMP Klime pravi predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak. Kupnine vodstvo Hidrie ne razkriva, pojasnjuje pa, da jo bodo porabili tako za razdolževanje koncerna kot za velike investicije, zlasti v avtomobilski del korporacije.

Švedi idealni partnerji

Švedski Lindab naj bi šel v nakup z jasnimi zagotovili, da bo dolgoročno razvijal lokacijo v Godoviču, kjer je na naslovu IMP Klime zaposlenih 320 ljudi.

Lindab sicer zaposluje 4900 delavcev in deluje v 32 državah. Lani je ustvaril 738 milijonov evrov prihodkov, medtem ko je skupina IMP Klima lani ustvarila 30 milijonov evrov prodaje. Švedski prevzemnik, do zdaj prisoten zlasti na trgih severne Evrope, bo z IMP Klimo nadgradil svojo ponudbo rešitev na področju gradbeništva, prek IMP Klime pa si bi okrepil svoj tržni delež v severovzhodni in jugovzhodni Evropi, kjer ima IMP Klima velik tržni delež.

Produkti Lindaba in IMP Klime se dopolnjujejo, zato si bo tudi IMP Klima z novim lastnikom razširila tržišče, pravijo v Hidrii, kjer Švede opisujejo kot idealne partnerje.

Banke Hidriidihajo za vrat

Hidrii za vrat dihajo banke, ki pričakujejo poplačilo visokih kratkoročnih kreditov, ki jih je Hidria najemala v minulih letih. Z bankami so se konec lanskega leta dogovorili za reprogram kreditov, dokončni podpis petletnega reprograma, ki bo prilagodil ročnost posojil investicijskim načrtom, pa v Hidrii napovedujejo za prihodnji teden. Kot je povedal podpredsednik Hidriinega poslovodnega odbora Gašper Svetlik, IMP Klime sprva niti niso želeli prodati, pač pa so zanjo iskali strateškega partnerja, nato pa se je pojavil Lindab s prepričljivo ponudbo.

Švedi bodo prevzeli IMP Klimo v celoti; poleg lokacije in delavcev v Godoviču, še lokacije v Sarajevu in Moskvi - celotna skupina IMP Klima zaposluje prek 400 delavcev -, vse pogodbe in obveznosti, ki jih ima IMP Klima s kupci in dobavitelji, pa tudi vse dolgove te skupine. Zaradi tega se bo znižal celotni dolg korporacije Hidria, pojasnjuje Svetlik.

“Korporacija Hidria je v zadnjih petih letih v skupino Klima vložila deset milijonov evrov iz Hidrie AET in Hidrie Rotomatike. Teh vlaganj zdaj ne bo več in bomo usmerjeni zlasti v razvoj v Tolminu. Kar bomo ustvarili v teh dveh ključnih skupinah, bo usmerjeno v investiranje. To podpirajo tudi banke v sklopu petletnega reprograma,” pravi.

JANA KREBELJ


Najbolj brano