Hramec: Za nakup CPG je veliko zanimanje

Cestno podjetje Gorica (CPG) je kupilo obrat Kamnolom Laže, ki ga je z javnim zbiranjem ponudb prodajal stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec. Kupnina bo v celoti namenjena upnikom.

Rudolf Hramec Foto: Leo Caharija
Rudolf Hramec Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Tudi CPG, ki je v 97-odstotni lasti Primorja, je že nekaj časa naprodaj. Rudolf Hramec je povedal, da je zanimanje za nakup veliko.

Prodajo kamnoloma pri Razdrtem so z nakazilom celotne kupnine uspešno končali tik pred prazničnim koncem leta, zato so sodišču predlagali, naj izda ustrezen sklep, da bo lahko kupec obrat vpisal v zemljiško knjigo, je povedal Hramec.

“Denar od prodaje bo v celoti namenjen upnikom, vendar je bila večina tega premoženja zastavljenega pri bankah in nekaterih dobaviteljih. Ko bo sklep sodišča pravnomočen, bomo tako večino denarja prednostno razdelili upnikom,” je pojasnil Hramec.

Kupnina za celoten obrat, ki ga poleg kamnoloma sestavljajo še asfaltna baza, upravna stavba, betonarna, separacija, drobilnica in podzemno skladišče razstreliva, je znašala 5,6 milijona evrov, kupec pa je moral poravnati še ostale stroške in davek na dodano vrednost.

Stečajni upravitelj je prepričan, da je bila poteza Primorja, ki je v težavnem času pred stečajem dal obrat Laže v najem CPG, pravilna. Tako so vsi deli obrata nemoteno poslovali, Primorje pa je iz tega naslova vsak mesec prejelo najemnino, s katero so pokrivali stroške v zvezi s tem premoženjem.

“Ključno je, da obrati poslujejo, ker je bilo tako premoženje v funkciji ves čas, prav na ta obrat je bilo in je še vedno vezanih preko sto delovnih mest,” je še opozoril Hramec.

CPG je bil enkrat že ponujen v prodajo. Pred letom dni je bil ocenjen na dobrih osem milijonov evrov, a takrat v javnem zbiranju ponudb ni prispela nobena ponudba. Odločitev o drugem poskusu prodaje naj bi bila znana še ta mesec, cena pa bo zaradi dobrega poslovanja podjetja verjetno ostala podobna lanski.

“Pričakujem, da mi bo nadzorni svet CPG v tem mesecu poročal, kakšno je bilo poslovanje. Iz informacij, s katerimi za zdaj razpolagam, pa kaže, da je bilo tudi leto 2014 zelo uspešno. To bo zelo pomembna okoliščina pri tem, kako se bomo odločali pri prodaji našega večinskega deleža,” je pojasnil Hramec.

Že kmalu naj bi bilo znano, kdaj bo razpisana druga dražba za prodajo obrata Primorje Mehanizacija in nove poslovne stavbe Primorja, ki je bila sredi decembra lani neuspešna. Prav tako je veliko zanimanja za prodajo premoženja obrata Primorja ABK, katerega del je tako kot premoženje Primorja Mehanizacije oddano v najem.

STA


Najbolj brano