Hitro do pomoči na enem mestu

Nova Gorica bo danes dobila prvo uradno informacijsko pisarno za osebe, ki potrebujejo socialno pomoč. Namenjena bo vsem ljudem v regiji in širše, vse storitve in informacije pa bodo brezplačne. Včeraj so pogodbo o sodelovanju podpisali predstavniki 25 organizacij, ki bodo ljudem v stiski pomagale vsaka na svojem področju.

Pisarna ob prostorih Karitas bo odprta med tednom od 8. do 
17. ure.   Foto: Leo Caharija
Pisarna ob prostorih Karitas bo odprta med tednom od 8. do 17. ure.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Informacijska pisarna bo delovala na Ulici Gradnikove brigade 63, kjer je Karitas odstopil del svojih prostorov. Ideja o tovrstnem sistemu pomoči se je porodila že pred nekaj leti, sedaj pa se je mreža nevladnih in javnih organizacij združila v konzorcij. “Namen je omogočiti lažji odstop do informacij in s tem ponuditi storitev, tistim, ki so pomoči najbolj potrebni in si ne upajo potrkati na vrata,” je razložil Darijan Krpan iz BiT Planota. Do sedaj so uspeli uskladiti konzorcijsko pogodbo, imajo dve zaposleni, poleg tega pa načrtujejo še promocijo in izdelavo zgibank. Te bodo postavljene po knjižnicah, šolah, občinah ter drugih bolj obiskanih institucijah.

Na leto bodo za delovanje pisarne porabili od 50.000 do 60.000 evrov letno, imeli bodo štiri zaposlene, za plačevanje stroškov pa so dobili kar nekaj donacij. Koordinatorji posameznih organizacij bodo v pisarnah v različnih terminih na voljo za individualne pogovore, vsak delavnik bo pisarna odprta med 8. in 17. uro, obljubljena pa so še dežurstva. Poleg tega bodo dosegljivi tudi na brezplačni telefonski številki 080 1612.

Projektu so se pridružili Zavod Karitas Samarijan, Center za socialno delo, ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje, Mestna občina Nova Gorica, Društvo ko-RAK.si, Varstveno delovni center Nova Gorica, Zavod RS za zaposlovanje OS Nova Gorica in druge sorodne organizacije.

Občani, še posebej pa ranljive skupine, morajo dobiti ustrezno in predvsem pravočasno pomoč. “Pisarna je namenjena invalidom, kroničnim bolnikom, brezdomcem, odvisnikom, žrtvam nasilja, brezposelnim, starejšim osebam … Organizacije bodo prepoznale problem in prosilce pomoči napotile na ustrezno rešitev in ne na neko visoko strokovno svetovanje,” je poudaril Marko Vudrag iz Društva ko-RAK.si. Koliko ljudi bo to pomoč potrebovalo, predstavniki sodelujočih organizacij niso znali napovedati, saj ne vodijo posebne evidence. Zagotavljajo pa, da obisk bo. “Ni namen, da dobimo masovno število ljudi, ampak da pomagamo tistim najšibkejšim,” je povedal Krpan.

ANJA BRUS


Najbolj brano