Hitri so in strokovni

Zelo je dragoceno, da ljudje v primeru nesreč vedo, da jim bodo pomagali usposobljeni ljudje s sodobno opremo. Da so v tolminsko civilno zaščito povezana društva s požrtvovalnimi prostovoljci vredna vsega zaupanja, so dokazali tudi na nedeljski vaji pri tolminski blagovnici, s katero so zaokrožili mesec požarne varnosti.

Mostarski gasilci so v nekaj sekundah pogasili goreči avtomobil. Hitrost je pomembna zaradi ugotavljanja vzroka požara.  Foto: Neva Blazetič
Mostarski gasilci so v nekaj sekundah pogasili goreči avtomobil. Hitrost je pomembna zaradi ugotavljanja vzroka požara.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “V lanskem rekordnem letu smo gasilci tolminskega društva na cestah in v povezavi z drugimi nesrečami 150-krat pomagali,” je velik obseg dela, ki ga prostovoljno opravijo gasilci, predstavil poveljnik PGD Tolmin Jure Rejec. Letos so garali pri reševanju posledic februarskega žleda.

Dobili so tudi novo vozilo

Pri reševanju v prometnih nesrečah jim bo zelo prav prišlo novo vozilo, ki so ga namenu predali v nedeljo, ko je tolminska CZ pripravila skupno vajo ob zaključku meseca požarne varnosti. “Opremljeno je z vsem, kar omogoča hitro reševanje ljudi iz vozila, torej s kleščami za razrez, z ustrezno osvetlitvijo za nesreče ponoči. Dve desetletji staro vozilo je bilo zastarelo. Tolminski gasilci, ki imajo koncesijo za reševanje na cestah, so dajali na stran denar, ki ga v ta namen dobijo od države in letos jim je uspelo vozilo kupiti,” pojasnjuje poveljnik gasilske zveze Tolmin z osmimi društvi Jože Dakskobler.

V trenutku nad plamene

V nedeljo je bilo parkirišče za blagovnico polno zvedavih ljudi, ki so spremljali prikaze različnih reševanj. Gasilci so hitro pogasili avtomobil v plamenih, gorski reševalci so z vrvno tehniko rešili človeka s strehe blagovnice, ekipa vodnikov z reševalnimi psi je predstavila iskanje pogrešanih. Ekipa nujne pomoči pa je med drugim pokazala, kako naj bi z masažo srca oživljali človeka, ki je doživel infarkt. Veliko zanimanja je bilo tudi pri predstavitvi oživljanja s pomočjo defibrilatorja.

Kot pravi poveljnik gasilske zveze Dakskobler, imajo tudi zaradi dobrega sodelovanja s tolminsko občino enega najsodobnejših voznih parkov v Sloveniji. “Naše članstvo s 1000 gasilci in 350 operativci v osmih društvih sicer ni zelo številčno v primerjavi z drugimi območji, so pa vsi zelo delavni in odgovorni. Podmladka je veliko, zato nismo v skrbeh.” Vaji so se kot gostje pridružili tudi gasilci iz občine Beljak, s katero je tolminska občina pobratena.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano