Hitijo s sečnjo iglavcev

Sanacija gozdov po žledolomu v ajdovski občini bo dolgotrajna, posledice pa dolgoročne, saj so bili poškodovani zlasti mlajši sestoji. Na najbolj izpostavljenih legah je škoda na posameznih parcelah več kot 80-odstotna. Po podatkih zavoda za gozdove so v državnih gozdovih doslej posekali približno polovico poškodovanih dreves, v zasebnih gozdovih hitijo s sanacijo poškodovanih iglavcev. Popraviti bo treba tudi gozdne ceste.

Odstranjevanje poškodovanih dreves je zahtevno in nevarno opravilo  Foto: Alenka Tratnik
Odstranjevanje poškodovanih dreves je zahtevno in nevarno opravilo  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA >Spomladanski žledolom je v ajdovski občini po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije prizadel 1800 hektarov zasebnih gozdov na območju Otlice, Križne gore, Sinjega vrha in Podkraja. Poškodovanih je bilo tudi 850 hektarov državnega gozda na območju Podkraja in Hrušice, medtem ko je gozd na območju Trnovskega gozda ostal praktično nepoškodovan. V državnem gozdu je bilo poškodovanih 30.000 kubičnih metrov lesne mase, od tega 25.000 kubičnih metrov listavcev in 5000 kubičnih metrov listavcev. V zasebnih gozdovih je uničenih okrog 60.000 kubičnih metrov lesne mase, od tega 3000 kubičnih metrov iglavcev, ostalo so listavci.

Lastniki bodo še leta ob prihodek

Prihodki bodo še leta majhni. Kot pravi Vojko Černigoj, vodja krajevne enote zavoda za gozdove v Ajdovščini, je na najbolj prizadetih območjih na posameznih parcelah uničene tudi 80 odstotkov lesne mase, zaradi česar bodo lastniki dolgoročno ob znaten del prihodkov od lesa. V kompleksu državnega gozda v Podkraju in Hrušici je škoda predvsem v smrekovih nasadih, kjer so poškodovana praktično vsa drevesa.

Černigoj pojasnjuje, da so sanacijo začeli takoj, ko so se razmere normalizirale in so z gozdnih cest lahko odstranili polomljeno drevje. “Na zavodu smo izdali več generalnih odločb za sanacijo poškodovanih gozdov, ki so poenostavile administrativni del gospodarjenja z gozdovi. Lastniki lahko z odločbo začnejo sanacijo v svojem gozdu brez označitve drevja za posek. Le pristojnega revirnega gozdarja morajo predhodno obvestiti o začetku sečnje, ob zaključku pa mu sporočijo količino posekanega lesa. Gozdarji spremljamo sanacijo, lastnikom svetujemo in evidentiramo posekano lesno maso,” dodaja Černigoj.

Kljub slabemu vremenu, ki ovira zahtevno delo v gozdu, so po ocenah Černigoja v državnih gozdovih doslej posekali 16.000 kubičnih metrov poškodovanega drevja, od tega 13.000 kubičnih metrov iglavcev in 3000 kubičnih metrov listavcev.

“Poleg žledoloma se na tem območju pojavlja kombinacija več dejavnikov, ki negativno vplivajo na sedanje in bodo še bolj na prihodnje gospodarjenje z gozdovi. Zlasti sušenje jelke zaradi več zaporednih suš v preteklih letih in razvoj podlubnikov. Ti kot sekundarni škodljivci bistveno povečajo obseg sanitarnih sečenj v državnih gozdovih,” opozarja Černigoj.

Zaradi nevarnosti, da bi se podlubniki preveč namnožili, so tako v državnih kot zasebnih gozdovih letos hiteli s posekom smreke. Lastniki zasebnih gozdov so doslej uspeli posekati približno dobri dve tretjini poškodovanih iglavcev, na posek pa čaka še glavnina listavcev. Černigoj pri tem izpostavlja zahtevnost sečnje in spravila lesa in dejstvo, da je tržišče zasičeno s ponudbo lesa slabše kakovosti.

Številne gozdne ceste in vlake potrebujejo obnovo

Marsikateri lastnik gozda pa še ne more priti do svoje parcele, saj so bile številne vlake in gozdne ceste uničene in zaprte. Zavod in Občina Ajdovščina sta pripravila okvirni program sanacije gozdnih cest na območju, ki ga je prizadel žled. Občina je zanj v letošnjem proračunu iz prihodkov iz državnih gozdov zagotovila slabih 70.000 evrov. Približno 5000 evrov so že porabili za nujne posege, v kratkem pa bo znan izvajalec ostalih del.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano