Hiter internet je danes enako pomemben kot dobra cesta

V občini Ajdovščina so neuspešno opozarjali na bele lise pri dostopu do širokopasovnih komunikacijskih storitev. Zdaj so presenečeni nad podatkom, da je priključek do hitrega interneta mogoč v 20 naseljih, v ostalih pa se za gradnjo zanimajo kar trije operaterji. Zaradi tega se občina ne more prijaviti na razpise za sofinanciranje gradnje omrežja. Bo pa nadzorovala, ali bodo operaterji izpolnili obljubo in v treh letih vsem gospodinjstvom na območju zagotovili priključke.

Operaterji  izjavljajo, da  je  priključek do hitrega interneta mogoč že  v 20 naseljih, v preostalih pa naj bi dostop omogočili v treh letih. Foto: Mitja Marussig
Operaterji izjavljajo, da je priključek do hitrega interneta mogoč že v 20 naseljih, v preostalih pa naj bi dostop omogočili v treh letih. Foto: Mitja Marussig

AJDOVŠČINA >Ajdovska občina je z razpršenimi naselji ena od tistih, v katerih so še vedno telekomunikacijske bele lise. Večji ponudniki te vrste omrežij v preteklosti niso pokazali interesa za vlaganje v infrastrukturo, zato ljudje v nekaterih vaseh še nimajo dostopa do interneta ali pa ta ni dovolj zmogljiv. Ponekod ni več mogoče dobiti priklopa ADSL.

Brez hitrega interneta imajo velike težave

Občina se je sicer pred časom pridružila še devetim občinam severne Primorske v projektu za gradnjo odprtega širokopasovnega omrežja, vendar na razpisu države niso bile uspešne. Zato so na Ajdovskem začeli iskati različne rešitve, tudi z urejanjem brezžičnega omrežja. A težave so marsikje ostale. Podjetniki in obrtniki iz obrtnih con zunaj mesta opozarjajo na slabe in počasne povezave, ki motijo njihovo poslovanje. Številni so za določene storitve primorani najeti zunanje servise. Težave imajo tudi ponudniki, ki želijo vzpostaviti spletno prodajo in marketing, spletne rezervacije. Marsikje bi želeli dostop do pestre ponudbe televizijskih programov, elektronskega učenja in bančništva ter drugih javnih elektronskih storitev.

Letos se je pokazala nova priložnost. Občina Ajdovščina je na pobudo Zavoda tehnološka mreža ICT kot pilotno območje v Sloveniji vstopila v projekt PPP4Broadband, ki ga sofinancira EU. Z njim so preverili stanje in potrebe v občini, podatki pa bi služili za prijavo na nove razpise EU. Občinski svet je potrdil, da je gradnja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v javnem interesu in da bo občina izpeljala vse potrebno, da do tega tudi pride. Občina bi projekt izpeljala po modelu skupnega vlaganja v javno zasebnem partnerstvu. A do tega, kot kaže, ne bo prišlo.

Po podatkih, ki jih je občina pridobila, operaterji trenutno omogočajo širokopasovni priključek s hitrostjo vsaj sto megabitov na sekundo v Ajdovščini, Beli, Budanjah, Dolenjah, Dolgi Poljani, Grivčah, Kožmanih, Lokavcu, Plačah, Podkraju, Višnjah, Stomažu, Tevčah, Žapužah, na Colu, Križni Gori, Malem Polju, Vodicah in na Planini.

Po podatkih belih lis ni več

V preostalih 25 naseljih pa so trije operaterji izrazili tržni interes za gradnjo priključka v naslednjih treh letih prav vsem gospodinjstvom na območju. To pomeni, da v občini ne obstajajo več območja belih lis.

“Podatki so za nas presenečenje. Preverjali jih nismo, verjamemo, da so točni, saj operaterji zanje tudi odgovarjajo. Občina zdaj nima več osnove za nadaljevanje projekta. Po drugi strani pa se nadejamo, da bodo operaterji v napovedanih treh letih vsem občanom omogočili dostop do širokopasovnega omrežja in to z zasebnim in ne javnim denarjem. Cilj bo uresničen, samo po drugi poti,” pojasnjuje direktor občinske uprave Janez Furlan.

Kotdodaja, bo občina od Agencije za komunikacijska omrežja čim prej poskušala dobiti podatke, kateri operaterji želijo graditi in kje. “Pričakujem, da bomo lahko te podatke javno objavili in na tej podlagi spremljali uresničevanje zavez. Hkrati bomo občane informirali, ozaveščali in jim nudili pomoč pri uveljavljanju njihovega interesa,” še napoveduje direktor uprave.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano