Hit prekinil sodelovanje s Sophosom pri upravljanju kranjskogorskih hotelov

Skupščina družbe Hit Alpinea je danes sprejela sklep o prekinitvi pogodbe o upravljanju kranjskogorskih hotelov, ki jo je ta kranjskogorska družba iz skupine Hit pred dvema letoma sklenila s švicarskim Sophos Hotels. Hit Alpinea bo Švicarjem plačala tudi odstopnino, njene višine pa v Hitu ne razkrivajo.

Sedež Hit d.d. v Novi Gorici Foto: Leo Caharija
Sedež Hit d.d. v Novi Gorici Foto: Leo Caharija

KRANJSKA GORA, NOVA GORICA > Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Hitu, okoliščine poslovanja Hita Alpinee ter skupine Hit ob podpisu pogodbe pred dvema letoma zaradi izjemno zaostrenih tržnih pogojev niso dopuščale ustreznega samostojnega razvoja, zato se je usmeritev k iskanju mednarodnega partnerja pri upravljanju takrat izkazala za poslovno najbolj primerno.

Medtem ko v Hitu pravijo, da je Sophos v minulih dveh letih v Kranjski Gori vpeljal mednarodne standarde poslovanja ter zagotovil kakovostnejšo raven turističnih storitev, pa so v Kranjski Gori nekateri lokalni turistični ponudniki že sredi lanskega leta opozarjali, da švicarska družba ne izboljšuje ponudbe, temveč le krči stroške ter da v kraj ni pripeljal novih gostov ali povečanja potrošnje. Kranjskogorski župan Janez Hrovat je medtem nedavno povedal, da bi morala Hit Alpinea prevzeti svoj del odgovornosti za izboljšanje žičniške infrastrukture. V Kranjski Gori si želijo namreč postaviti gondolo oz. kabinsko žičnico na vrh Vitranca. V Hitu so danes pojasnili, da je Hit Alpinea že pred leti potrdila interes in s finančnim vložkom v obliki avansa v 2006 sklenila poslovno sodelovanje z RTC Žičnice Kranjska Gora. Po poplačilu tega avansa bo družba tudi v prihodnje pripravljena podpreti skupne razvojne projekte destinacije, zagotavljajo v Hitu. Ob tem pravijo, da tudi pri izvedbi nekaterih destinacijskih programov igrajo povezovalno vlogo ponudnikov turističnih storitev v kraju.

V Hitu pravijo, da se je v tem času poslovna podoba kranjskogorske družbe in skupine Hit ob izvajanju programa prestrukturiranja pomembno spremenila. Ob tem spominjajo, da jim je uspelo zaustaviti večletno padanje prihodkov ter s stabilnim poslovanjem zagotoviti pogoje za obrat v rast in nove investicije. Pomemben mejnik v poslovanju Hita Alpinee predstavlja tudi dogovor z bankami o reprogramu posojil, ki je družbi omogočil še aktivnejše iskanje rešitev za ustrezno krepitev kapitala in odplačevanje finančnih obveznosti.

Odločitev o prekinitvi pogodbe o upravljanju tako po Hitovih navedbah sledi izboljšanim okvirjem poslovanja ter oceni, da bo Hit Alpinea zaradi številnih lokalnih kontaktov in boljšega poznavanja ter dostopnosti ciljnih trgov poslovne načrte lažje in hitreje uresničila samostojno.

Odstop od pogodbe, ki je sicer leta 2013 začrtala desetletno sodelovanje, bo mogoč šele po plačilu pogodbeno dogovorjene odstopnine, višina katere pa ostaja interne poslovne narave in jo bo Hit Alpinea poravnala sama. Poslovno razmerje med Hitom Alpineo in skupino Wyndham Hotel Group, ki upravlja znamko Ramada, v katero so Švicarji uvrstili hotela Prisank in Larix, pa je opredeljeno v ločeni pogodbi, ki ostaja v veljavi, pojasnjujejo v Hitu.

V Hitu Alpinei so po zaključku zimske sezone in po prvih mesecih letošnjega leta sicer zadovoljni s poslovanjem. Po prvih ocenah so tako v štirih mesecih leta uspeli za več kot 50 odstotkov izboljšati dobiček iz tekočega poslovanja (EBIT) in tako preseči zastavljene cilje, je zatrdil Fedja Pobegajlo, ki je na čelo Hita Alpinee prišel septembra lani. V družbi načrtujejo osemodstotno rast bruto realizacije in s tekočim poslovanjem ustvariti pozitiven EBIT, kar bi po več letih pomenilo pomembno prelomnico v poslovanju družbe. Vodstvo Hita Alpinee pri tem kot ključni vzvod za izboljšanje poslovanja vidi v dvigovanju prihodkov še posebej na segmentu vremensko manj odvisnih gostov. Te nameravajo nagovoriti tudi z okrepljenimi prodajnimi aktivnostmi v sodelovanju z matično novogoriško družbo.

Uprava družbe načrtuje tudi triodstotno znižanje stroškov poslovanja, tudi z novim načinom ogrevanja na lesno biomaso po izgradnji nove kotlovnice in nekaterimi novostmi na področju energetske učinkovitosti.

STA


Najbolj brano