Hit od novogoriške občine zahteva še 400.000 evrov

Ko je mestni svet nedavno razpravljal o stanju v občinski blagajni in v tem okviru o dajatvah na posest, je skoraj mimogrede prišlo na dan, da bo občina morda morala Hitu plačati še 400.000 evrov in zamudne obresti. Zato, ker naj bi družbi tudi lani zaračunala preveč nadomestila za uporabo stavnega zemljišča.

Občina je morala Hitu že vrniti 1,8 milijona evrov. Jih bo 
morala še 400.000? Foto: Leo Caharija
Občina je morala Hitu že vrniti 1,8 milijona evrov. Jih bo morala še 400.000? Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Dokler so postopki v teku, ne dajemo izjav,” so v Hitu odgovorili na vprašanje, ali od novogoriške občine res terjajo 400.000 evrov na račun za lani odmerjenega jim nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Zanikali torej tega niso, mestno upravo pa bi utegnili spet postaviti pred zid. Kajti letos je morala občina po upravnem sporu in odločbi finančne uprave zaradi enakih razlogov Hitu in Petrolu že nakazati približno 1,9 milijona evrov, ker da jim je za leto 2013 zaračunala preveč nadomestila.

Svetnik Miran Vidmar (ZZP) je že pred časom spraševal, ali je država tudi novogoriški občini (kot še drugim) naložila, naj razveljavi novi odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga je sestavila po padcu zakona o davku na nepremičnine na ustavnem sodišču. Predlagal je, naj občina to stori, da ne bi spet morala komu vračati nezakonito zaračunane dajatve. V oddelku za okolje so mu odgovorili, da je razlag več in jasnih odgovorov o tem ni, občine pa jih skušajo dobiti. Nova Gorica v postopku nadzora zakonitosti svojega odloka ni bila pozvana, naj ga razveljavi in ga ne namerava spreminjati.

Res ni šlo drugače?

Kot trdijo na občini, je bil takšen razplet eden glavnih razlogov za pripravo drugega rebalansa letošnjega proračuna. Ta v grobem ostaja podoben prejšnjemu, saj prihodke znižuje “le” z 49,1 na 48,4 milijona evrov in odhodke z 49,3 na slabe 48,7 milijona. A znotraj teh okvirov je nekaj znatnih sprememb, največja prav pri izkupičku od zemljiškega nadomestila. Letos naj bi ga pobrali le 1,14 milijona in ne 3,1 milijona evrov.

Mestni svetniki so se najbolj posvetili prav milijonskemu zahtevku, ki ga je morala občina plačati Hitu. “Župan ene manjših občin se je znal dogovoriti za reprogramiranje vračila denarja zaradi podobne izvršbe. Kako to, da nam to ne uspe?” je dejal Robert Golob (Lista RG). S podobnimi pomisleki se mu je pridružil Gregor Veličkov (Lista GV): “Komunala zna reprogramirati obveznost do nas, mi pa do Hita ne?” Še drugi svetniki so razpravljali o tem, Golob pa je tudi vprašal, ali se lahko kaj podobnega ponovi.

Lahko se, so potrdili v mestni upravi. Hitu bo morda treba vrniti še 400.000 evrov od plačanega nadomestila za lani. Pa čeprav, in tu je vsa ironija, je občina lani znatno znižala ta prispevek za igralniško dejavnost, predvsem zato, da bi pomagala prav Hitu, ki je bil v težavah.

Občina je najbolj znižala izdatke za zidave in obnove: s 24 milijonov na 22,7 milijona evrov. V prihodnje leto zamika dela na Prvomajski, plačilo nekaterih računov za gradnjo telovadnice v Dornberku, urejanje pokopališča v Stari Gori. Mestni svet je rebalans podprl, a brez glasov SD. Kot je ponovila Karmen Saksida, je dokument narejen prepozno in svetniki ne odločajo več o ničemer.

Pogrešajo strategijo

Svetniki pa so enako dolgo govorili o programu ravnanja z nepremičninami, ki naj bi letos občini prinesel 988.250 evrov od prodaje premoženja. Veličkov in Golob, pa tudi Valter Vodopivec in Karmen Saksida (oba SD), so spraševali, ali ima občina strategijo za te posle in usposobljen organ, ki bi ugotavljal, katera posest ni potrebna in jo je smiselno prodati. “Zdaj se prodaja manj splača kot oddaja v najem,” je opozoril Golob.

Svetniki pogrešajo tudi seznam vseh občinskih nepremičnin, na podlagi katerega bi tehtneje odločali, kaj početi z njimi. In kot je poudarila Tatjana Krapše (SMC), je “ključni problem, da občina nima vizije.”

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano