Hit od nekdanje uprave terja skoraj milijon evrov

Na okrožnem sodišču v Novi Gorici se je včeraj začelo novo pravdanje, povezano s Hitom. Sedanja uprava očita nekdanji enostransko in nezakonito nižanje plač zaposlenim, kar je vodilo v stavko decembra leta 2010. Ta naj bi družbi povzročila za skoraj milijon evrov poslovne škode.

Tako so se Hitovi gostje med stavko leta 2010 pomenkovali 
pred igralniško stavbo. Foto: Leo Caharija
Tako so se Hitovi gostje med stavko leta 2010 pomenkovali pred igralniško stavbo. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Včeraj se je na novogoriškem okrožnem sodišču začelo pravdanje Hita z nekdanjo upravo pod vodstvom Draga Podobnika, v kateri sta bila kot člana tudi Uroš Kravos in Stojan Pliberšek. Hit v odškodninski tožbi zahteva 959.000 evrov zaradi enostranskega znižanja plač, kar je vodilo v šestdnevno stavko zaposlenih, ki naj bi družbi povzročilo poslovno škodo v omenjeni višini.

Pooblaščenka tožeče stranke je predlagala zaslišanje dodatnih prič, tudi Gorazda Podbevška, takratnega predsednika nadzornega sveta družbe. V zvezi z ekonomsko upravičenostjo in nujnostjo posega v plače zaposlenih za tri mesece - neizplačano razliko je morala sedanja uprava po uspešni pritožbi skupine zaposlenih na delovnem sodišču delavcem kasneje vrniti - je tožeča stranka predlagala tudi angažiranje izvedenca finančne oziroma ekonomske stroke, ki bo lahko ocenil ustreznost oziroma neustreznost ravnanja tožene stranke.

Zagovornik tožene strani je povedal, da je bil ukrep nižanja plač nujen, saj je bil Hit v tistem obdobju v velikih likvidnostnih težavah, nesprejetje tega ukrepa pa bi pomenilo še večje odpuščanje v družbi. Poudaril je še, da je bil takšen ukrep pogojen tudi s strani bank, ki so reprogramiranje kreditov pogojevale tudi in zlasti z znižanjem plač.

Pooblaščenka Hita je v zvezi s tem navedla, da se nekdanji upravi ne očita, da je bil ukrep nižanja plač v celoti nepotreben, ampak to, da so znižali plače tudi tistim zaposlenim, ki v to niso pristali. Z nasprotne strani pa je prišlo pojasnilo, da člani nekdanje uprave zatrjujejo, da so v letu 2010 zadevo obravnavali z vso skrbnostjo in prepričani, da ravnajo v dobro Hita ter zakonito.

Glavno vprašanje pravde je ravno v tem, ali so predstavniki nekdanje uprave Hita ravnali dovolj skrbno. Obe strani morata v sodni spis predložiti vse manjkajoče vloge in dokazne listine. Glavna obravnava se bo nadaljevala v začetku decembra.

NACE NOVAK


Najbolj brano