Hit lepo končal staro in dobro začel novo leto

Tik pred novim letom je Hit sklenil prodajni postopek za resort Maestral in za odvisno družbo Hit Montenegro. Bo pa Hit še naprej pogodbeno upravljal igralnico v tem črnogorskem hotelu. Če je s tem poslom sklenil staro leto, pa je z odličnim obiskom čez praznike lepo skočil tudi v novo leto.

  V Hitovih hotelih na Goriškem so v času božičnih in novoletnih praznikov našteli skoraj 7000  nočitev. Foto: Igor Kosovel
V Hitovih hotelih na Goriškem so v času božičnih in novoletnih praznikov našteli skoraj 7000 nočitev. Foto: Igor Kosovel

NOVA GORICA > Hit je pravzaprav prodajno pogodbo za 75-odstotni delež v družbi Hit Montenegro ter pripadajoče nepremičnine in turistične objekte kompleksa Maestral, Resort & Casino sklenil že poleti, vendar so bili odložni pogoji izpolnjeni šele 28. decembra. Oboje je kupila družba Monte Rock iz Podgorice, odštela pa je več kot 31 milijonov evrov.

Če je imel Hit še pred dobrima dvema letoma za približno 110 milijonov dolgov, ga je zdaj malone prepolovil. Do konca novembra so zadolženost znižali na 86 milijonov, svoje pa je kasneje pridala še kupnina za črnogorsko naložbo; večji del iztržka je namreč šel za zadolževanje. Po izračunih ima zdaj Hit le še za približno 60 milijonov dolgov, kar je že zelo znosna obremenitev. K nižanju zadolženosti so v zadnjih dveh letih poleg prodaje črnogorske naložbe prispevali rast prihodkov, izboljšanje drugih kazalnikov uspešnosti poslovanja, nadzor stroškov in podpis reprograma kreditov.

Prodaja Maestrala je Hit dodatno finančno razbremenila, kar jim daje več kisika za nove poteze. Hkrati pa uspešno izpolnjevanje programa finančnega in organizacijskega prestrukturiranja družbe pomeni dobro popotnico za doseganje novih ciljev.

V Hitovih hotelih na Goriškem so v času božičnih in novoletnih praznikov našteli skoraj 7000 nočitev. Mnoge goste so zaradi popolne zasedenosti hotelov preusmerili v hotele v italijanski Gorici, s katerimi prav ob vrhuncih in posebnih dogodkih redno sodelujejo.

Silvestrski večer je v igralnicah družbe Hit v Sloveniji preživelo skoraj 8000 obiskovalcev. Ob rednih gostih iz bližnjih italijanskih in avstrijskih pokrajin so v družbi Hit s programi silvestrovanj v Novo Gorico in Kranjsko Goro uspeli pritegniti tudi goste z juga Italije, in sicer s pomočjo novih čarterskih povezav iz Palerma, Neaplja in Catanije. Dobre odzive gostov pa glede na napovedane rezervacije pričakujejo tudi prihajajoči podaljšan konec tedna, ki je v Italiji še v znamenju dopustov.

Z decembrskimi turističnimi rezultati se lahko hvalita tudi Portorož in Piran. Od 24. decembra 2015 do 2. januarja 2016 so našteli 36.400 hotelskih nočitev, kar je sto nočitev več kot lani. Tri četrtine vseh nočitev so ustvarili tuji gostje. Decembra so v hotelih občine Piran zabeležili 53.000 nočitev, to je dva odstotka manj kot decembra 2014, vendar 14 odstotkov več kot leta 2013. Zabeležili so za deset odstotkov manj nočitev domačih gostov.

“Upravičeno smo z rezultati poslovanja v celotnem lanskem letu lahko zadovoljni, še posebej pa z igralniško realizacijo v decembru, ki po prvih ocenah znaša približno 14 milijonov evrov in krepko presega načrt, pa tudi realizacijo iz decembra leta prej,” je povedal predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga.

V Hitu letos načrtujejo za 13 milijonov evrov investicijskih projektov. Z njimi bodo še tesneje povezali igralniško in turistično ponudbo posameznih Hitovih destinacij. Največji naložbeni zalogaj bo gradnja hotela ob centru Mond v Šentilju, vrstile pa se bodo prenove starih namestitvenih zmogljivosti centra Park v Novi Gorici ter druga vlaganja za posodobitev konkurenčnosti igralniške, hotelske, gostinske in druge ponudbe. SR


Najbolj brano