Hit: kmalu odločitev o milijonski odškodnini

“Zadeva je zrela za odločitev. Sodba izide pisno,” je včerajšnjo obravnavo v zvezi z odškodninsko tožbo aktualne Hitove uprave zoper nekdanjo po hitrem postopku zaključila sodnica Silvana Pavlin Kuščer. Gre za skoraj milijon evrov odškodnine, kolikor naj bi znašala poslovna škoda zaradi stavke v letu 2010, ki je sledila nižanju plač.

Sodišče bo odločilo, ali je Podobnikova uprava Hita povzročila škodo, ko je pred šestimi leti znižala plače vsem 
zaposlenim. Foto: Leo Caharija
Sodišče bo odločilo, ali je Podobnikova uprava Hita povzročila škodo, ko je pred šestimi leti znižala plače vsem zaposlenim. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Pooblaščenka tožeče stranke je zaradi morebitne pritožbe na sodbo taki odločitvi sodnice včeraj ugovarjala in vztrajala pri zaslišanju vrste prič in angažiranju izvedenca finančne oziroma ekonomske stroke. Po mnenju pooblaščenke bi namreč na ta način lahko potrdili višino škode in utemeljenost do izplačila odškodnine. Zdajšnja Hitova uprava, ki jo vodi Dimitrij Piciga, očita predhodni upravi, ki jo je vodil Drago Podobnik, kot člana pa sta bila v njej tudi Uroš Kravos in Stojan Pliberšek, enostransko in nezakonito nižanje plač zaposlenim, kar je privedlo do stavke v decembru leta 2010.

Tožeča stranka je že pred časom predlagala zaslišanje dodatnih prič, tudi Gorazda Podbevška, takratnega predsednika nadzornega sveta družbe. Izvedenec finančne oziroma ekonomske stroke pa naj bi se izjasnil o ekonomski upravičenosti in nujnosti posega v plače zaposlenih za tri mesece. Neizplačano razliko je morala sedanja uprava po uspešni pritožbi skupine zaposlenih na delovnem sodišču delavcem vrniti.

Na toženi strani ves čas vztrajajo, da je bil ukrep nižanja plač nujen, saj je bil Hit v tistem obdobju v velikih likvidnostnih težavah, da so banke reprogramiranje kreditov pogojevale tudi in zlasti z znižanjem plač, in da bi nesprejetje tega ukrepa pomenilo še večje odpuščanje v družbi.

Aktualna uprava nekdanji upravi ne očita, da je bil ukrep nižanja plač v celoti nepotreben, ampak da so plače znižali tudi tistim zaposlenim, ki na to niso pristali. Člani nekdanje uprave so prepričani, da so zadevo v letu 2010 obravnavali z vso skrbnostjo, v dobro Hita in zakonito.NACE NOVAK


Najbolj brano