Hit bi imel rulete še v Vrtojbi

O tem, da naj bi na MMP Vrtojba postavili igralnico, se govori že dolgo, poskusov je bilo v minulih letih že nekaj. Kot kaže, je temu zdaj še najbližje novogoriški Hit, ki namerava svoj tamkajšnji igralni salon Drive-in nadgraditi v igralnico z manjšim hotelom. Občina Šempeter-Vrtojba mu je za to že dala soglasje, zdaj čaka, ali mu bo vlada podelila koncesijo.

Hit načrtuje, da bi igralni salon Drive-in spremnil v igralnico z 
živimi igrami, ga razširil, sčasoma pa tam postavil še manjši 
hotel. Najprej pa mora dobiti koncesijo.  Foto: Mitja Marussig
Hit načrtuje, da bi igralni salon Drive-in spremnil v igralnico z živimi igrami, ga razširil, sčasoma pa tam postavil še manjši hotel. Najprej pa mora dobiti koncesijo.  Foto: Mitja Marussig

VRTOJBA > Da je prostor na Mednarodnem mejnem prehodu (MMP) Vrtojba idealen za razvijanje igralniško-zabaviščne dejavnosti, je bolj ali manj jasno. Zato ni presenetljivo, da se pobude v tej smeri redno pojavljajo. Hit je pred devetimi leti tam postavil igralni salon Drive-in, kar pa ni odvrnilo potencialnih konkurentov, ki so “naskakovali” MMP in iskali svoje priložnosti. Med najbolj odmevnimi je bila leta 2008 pobuda o gradnji kar 60 milijonov evrov vredne igralnice s hotelom v španoviji občine Šempeter-Vrtojba in družbe Daimond, ki jo je vodil takratni župan Dragan Valenčič. Po polemikah, tudi s Hitom, je zadeva slednjič potihnila.

Vroče je bilo nato spet pred štirimi leti, ko je na ta prostor prvič skušala vstopiti ljubljanska družba Alea Iacta, v lasti Koloseja. A za igralni salon, ki bi ga postavila v na dobrih 50 milijonov evrov ocenjen trgovsko-zabaviščni center Sailaway, ni dobila koncesije, čeprav se je zanjo potegovala kar trikrat. V igri preobratov je dejavno spet nastopal tudi Hit, ki je za protiutež in predvsem da bi svetnike v Šempetru prepričal, naj Alei Iacti ne podelijo soglasja za koncesijo, na hitro napovedal, da bi igralnico postavil v svojem centru Icit v bližnji coni Smete. Ta napoved se je sicer takrat pokazala bolj kot “izhod v sili”.

Realnost Hita? Več manjših projektov.

A Hit se širitvi igralništva, s katero bi pred konkurenco skušal “zapreti prostor” na MMP Vrtojba, ni odpovedal. Nasprotno. Predsednik uprave Dimitrij Piciga je zdaj napovedal, da nameravajo tamkajšnji igralni salon Drive-in nadgraditi v igralnico z veliko koncesijo za žive igre. “Idejna zasnova je bila narejena za igralnico v Icit, a smo še sredi sanacije. Zato smo se glede na finančne zmožnosti odločili, da jo prenesemo na novo lokacijo in jo razbijemo na več faz,” je pojasnil občinskim svetnikom v Šempetru. In dodal: “Danes je realnost Hita veliko manjših projektov, večjih razvojnih investicij do leta 2018, žal, ne bo.”

In kako so si igralnico zamislili v Hitu? Najprej, do letošnjega decembra, bi igralne površine v salonu Drive-in razširili, dodali žive igre (sprva štiri igralne mize in bingo), povečali restavracijo in dodali zabavne programe, na primer koncerte, plese, kabaret, modne revije ... Po prvih izračunih naj bi jih to stalo med 120.000 in 150.000 evrov. Kot so pojasnili v Hitu, je “tak razvojni korak potreben za ohranjanje konkurenčnosti, nadaljnje zagotavljanje stabilnega poslovanja te poslovne enote, ki bi omogočilo ustrezno akumulacijo kapitala za nadaljnje razvojne faze.”

Najprej mize, nato gostinstvo in hotel

Do leta 2018 naj bi uredili cestne dostope in izhode (računajo, da bi se dalo do igralnice priti brez vinjete) ter dopolnili in razširili gostinsko ponudbo, do leta 2020 pa naj bi zgradili manjši hotel. Pri drugi in tretji fazi so sicer odvisni od spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za MMP. “Mala koncesija v igralnem salonu nam preteče 5. decembra letos. Obstoječi gostje že ogromno let izražajo željo po živih igrah. Kupili in pripojili smo podjetje MMP 4, ki je bilo pretežni lastnik objekta, želja podjetja je, da odkupimo vse prostore, ki jih imamo v najemu, in se zagotovi osnove za nadaljnje vlaganje v objekt. Drive-in je primernejša in bolj uveljavljena lokacija od Icit, ki se bo razvijal kot poslovni center. V Drive-inu vidimo veliko priložnost, da zadovoljimo potrebe po širitvi ponudbe z igralnimi mizami,” je vodja enote Drive-in Vida Zimic pojasnila, zakaj bi igralni salon spremenili v igralnico. Prostore bi v prvi fazi povečali za približno 20 odstotkov.

Ker ima sedanji igralni salon zelo omejen prostor, bi razširili gostinske storitve, obenem pa zagotovili nočitvene kapacitete za goste iz oddaljenih krajev, tranzitne goste in ostale turiste. “S koncesijo lahko povečamo število igralnih mest,” je dodala Zimičeva in pojasnila, kaj si obetajo: “Povečanje obiska in posledično bruto realizacijo, pridobitev igralniških in neigralniških gostov, več zaposlenih, dodatno promocijo, občina bi dobila večjo igralniško-zabaviščno enoto.” In tudi več koncesijske dajatve. Trenutno prejema približno 600.000 evrov na leto.

“Hit v občini Šempeter-Vrtojba ni samo Drive-in,” je dejal predsednik uprave Dimitrij Piciga. Kot je naštel, so v pogon spet spravili dolga leta prazen objekt centra Icit, ki naj bi bil junija že 80-odstotno zaseden, obnovili so tudi dlje časa zanemarjeno vadišče za golf. “Najbolj sem ponosen, da smo v dogovoru z najemnikom ponovno spravili v pogon gostišče Mark,” je dejal Piciga, ki je napovedal, da so tik pred začetkom vlaganj v hotel Lipa v Šempetru. Nadgraditi nameravajo nadstrešek, umestiti dvigalo, prenoviti spodnji del, posodobiti sobe, večjo pozornost pa naj bi namenili mlajšim gostom.

Občina je rekla “da”

Župan Milan Turk in občinski svetniki so, z izjemo Marije Osvald (NSi), Hitove namere podprli in podjetju dali soglasje za pridobitev koncesije. “Občina bo pri sprejemanju OPPN iskala rešitve, da bodo v njenem interesu in v interesu vseh ostalih. Hit tam namreč ni edini investitor. Upam, da bomo našli skupno pot,” je dejal Turk. A soglasje občine je le prvi korak. O tem, ali bo Hit dobil koncesijo za igralnico, bo odločala vlada. Ta ima za to na voljo šest mesecev.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano