Hit aprila o prekinitvi pogodbe s Sophosom o upravljanju kranjskogorskih hotelov

Novogoriški Hit bo na skupščini konec aprila odločal o prekinitvi pogodbe o upravljanju kranjskogorskih hotelov, ki sta jo pred dvema letoma sklenila Hit Alpinea in švicarski Sophos Hotels. V Hitu o razlogih za razhod molčijo, v Kranjski Gori pa se je o trenjih in premajhen učinku sodelovanja govorilo že dlje časa.

Novogoriški Hit bo na skupščini konec aprila odločal o 
prekinitvi pogodbe o upravljanju kranjskogorskih hotelov, ki 
sta jo pred dvema letoma sklenila Hit Alpinea in švicarski 
Sophos Hotels. Foto: Leo Caharija
Novogoriški Hit bo na skupščini konec aprila odločal o prekinitvi pogodbe o upravljanju kranjskogorskih hotelov, ki sta jo pred dvema letoma sklenila Hit Alpinea in švicarski Sophos Hotels. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, KRANJSKA GORA > Predlog sklepa na skupščini, ki bo 28. aprila, je soglasje lastnikov, da Hit Alpinea prekine pogodbo o upravljanju, ki sta jo 18. aprila 2013 sklenili družbi Sophos Hotels in Hit Alpinea, in sicer z odstopom od pogodbe na podlagi dogovorjenega odstopnega upravičenja ob plačilu pogodbeno dogovorjene odstopnine.

Hit Alpinea naj bi plačal tudi odškodnino za odstop od pogodbe

Tako naj bi Hit Alpinea plačal tudi odškodnino za odstop od desetletne pogodbe, po kateri je družba Sophos Hotels zadnje dve leti upravljala operativne, prodajne, marketinške in produktne segmente največjega ponudnika nočitvenih kapacitet v Kranjski Gori. Za upravljanje naj bi Sophos prejemal upravljavsko provizijo v višini od štiri do pet odstotkov od prometa.

Predsednik družbe Sophos Hotels Fernand Donnet je ob podpisu pogodbe obljubljal, naj bi se prihodki Alpinee z 12,5 milijona evrov v dveh letih povišali na 13,5 milijona evrov. V četrtem letu naj bi se prihodki povečali na 15 milijonov evrov in nato obstali na stabilni ravni ter morda celo dosegli 20 milijonov evrov. Dobiček pa naj bi znašal letno od 3,5 do 4,5 milijona evrov, s čimer bi se pokrivale investicije in finančne obveznosti.

Ob podpisu pogodbe so bili v Hitu prepričani, da lahko njihova kranjskogorska hčerinska družba Hit Alpinea hitreje in bolje raste ter posluje s pomočjo menedžerske ekipe Sophosa, ki naj bi skrbela za izvajanje hotelskih storitev, trženja in prodaje. Tako naj bi se kranjskogorskim hotelom odprle tudi nove distribucijske poti in novi trgi, pridobili naj bi nove partnerje in nove goste ter razširili prodajni portfelj.

V začetka lanskega leta sta se dva hotela Hit Alpinee uvrstila v svetovno hotelsko verigo z blagovno znamko Ramada, od česar so si v Kranjski Gori prav tako obetali izboljšanje destinacijskega menedžmenta, odpiranje novih trgov in večje število gostov. Družba je s korporacijo Wyndham Hotel Group podpisala 20-letno licenčno pogodbo, o prekinitvi katere za zdaj ni govora.

Očitki: Sophos ne izboljšuje ponudbe, temveč le krči stroške

Na aprilski skupščini naj bi odločali le o prekinitvi pogodbe s Sophosom, o kateri v Hitu do same odločitve skupščine ne želijo govoriti. “Dogajanje v zvezi z družbo Sophos Hotels SA bomo lahko komentirali po zaključku 27. skupščine družbe Hit Alpinea,” so sporočili iz Hita.

Tako ni jasno, kateri so razlogi za prekinitev sodelovanja, v Kranjski Gori pa so nekateri lokalni turistični ponudniki že sredi lanskega leta opozarjali, da Sophos ne izboljšuje ponudbe, temveč le krči stroške ter da v Kranjsko Goro ni pripeljal novih gostov ali povečanja potrošnje.

Še avgusta lani, preden je Maartena Boersa na čelu Hit Alpinee nasledil Fedja Pobegajlo, so v Hitu zagotavljali, da je bila pridobitev mednarodnega partnerja Sophos Hotels nedvomno pomemben korak v programu prestrukturiranja družbe Hit Alpinea in ohranjanju njene žive vloge v kranjskogorskem in slovenskem turizmu.

“Upravitelj, ki je z mednarodnimi izkušnjami prenesel v Kranjsko Goro pomemben del svojega znanja, marketinška in managerska orodja, korektno opravlja svoje poslanstvo, ki je dolgoročnejše, na kar kaže sam obseg in trajanje pogodbe o sodelovanju,” so tedaj poudarili v Hitu.

STA


Najbolj brano