Hiša bo postala varni dom

Koprski škof Jurij Bizjak je na včerajšnji katoliški praznik Brezmadežne in ob začetku svetega leta v Šempetru pri Gorici slovesno blagoslovil nov Materinski dom Karitas. V začasnem domu bodo lahko štiri matere z otroki ob strokovni pomoči sodelavk Zavoda karitas Samarijan iz socialne in materialne stiske stopile na pot proti lepšemu življenju.

Materinski dom v Šempetru bo lahko sprejel štiri matere z otroki.  Foto: Leo Caharija
Materinski dom v Šempetru bo lahko sprejel štiri matere z otroki.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Hiša v Cvetlični ulici, ki je bila v preteklih letih drugi dom upokojenim duhovnikom, bo odslej nudila toplo zavetje in varno zatočišče ženskam in materam z otroki, ki so se zaradi različnih okoliščin znašli v socialni in ekonomski stiski ali so zaradi družinskih težav ostali brez strehe nad glavo.

Tako bo hiša, ki so jo s pomočjo darovalcev prenovili in opremili, po besedah vršilca dolžnosti ravnatelja Škofijske karitas Koper Slavka Rebca, še naprej delala z namenom, s katerim je bila ustanovljena: delati dobro in skrbeti za nemočne.

Lastnica objekta, Škofija Koper, je hišo oddala v brezplačni najem Zavodu karitas Samarijan iz Solkana za potrebe materinskega doma. V petnajstih letih, odkar so odprli materinski dom v Solkanu, so v socialnovarstvenem programu ob podpori ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pomagali že 250 ženskam in materam ter več kot 200 otrokom. Ob materinskem domu v Solkanu so leta 2001 odprli tudi enoto na Cesti pri Ajdovščini, ki pa je letošnjo jesen zaprla vrata.

Direktorica zavoda Milena Brumat: “V začetku še nismo vedeli, kako in kaj delati, vedeli smo le, da nekatere matere potrebujejo začasen in nadomesten dom takrat, ko vstopijo v družino nasilje, nesprejemanje, sovraštvo, jeza, strah. Vsebine smo zaposleni soustvarjali in prilagajali potrebam žensk, mater in otrok, po drugi strani pa smo oblikovali potrebne strokovne temelje. 250 mater in 200 otrok je v teh letih napolnilo naša domova. Najbolje bi bilo, če bi jih bilo vedno manj, a dejstva kažejo, da je problem družin zmeraj večji.“

Trenutno je v materinskem domu v Solkanu nastanjenih šest žensk in pet otrok, novi dom v Šempetru pa bo lahko sprejel štiri matere z otroki.

Uporabnice materinskega doma prihajajo iz cele Slovenije, prednost pa imajo prosilke s Primorskega. V domu lahko bivajo največ poldrugo leto. “Ko je najhuje mimo in ko začutijo, da so v varnem in spodbudnem okolju, se začnemo pogovarjati o iskanju službe, stanovanja, iščemo rešitve za vpis otrok v vrtec, šolo. Uporabnice aktivno sodelujejo v delavnicah, hišnih sestankih, dežurstvih. Pri iskanju rešitev sodelujemo s centrom za socialno delo, občino, stanovanjskim skladom,” je pojasnila socialna delavka Klementina Bajec.

Odprtje materinskega doma je pozdravil župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk. Prepričan je, da bo materinski dom lepo živel z lokalno skupnostjo, ki jo tovrstne ustanove bogatijo. Dodal je še, da bo občina tudi v prihodnje zgledno sodelovala z vsemi, ki nudijo socialne programe ljudem v stiski.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano