Hiša, ki omogoča osebni razvoj

S prisrčnim srečanjem z nekdanjimi učenci in zaposlenimi so v Cirius Vipava včeraj začeli praznovanja ob 50. obletnici centra. Glasbeno, ustvarjalno, strokovno in družabno dogajanje so prepletli v petdnevni festival Pustimo odtis. Osrednja prireditev bo v četrtek v dvorcu Zemono.

Praznovanje ob jubileju so začeli s srečanjem z nekdanjimi 
učenci in zaposlenimi. Foto: Alenka Tratnik
Praznovanje ob jubileju so začeli s srečanjem z nekdanjimi učenci in zaposlenimi. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (Cirius) si je ob jubileju nadel slogan Cenimo iskrenost, radost, iskrivost, ustvarjalnost, strokovnost. Vse to zaznamuje zavod, v katerem danes 137 otrok in mladostnikov z motnjami v duševnem razvoju, gibalno oviranostjo in z drugimi senzoričnimi in motoričnimi primanjkljaji obiskuje različne osnovnošolske programe. V njem je trenutno zaposlenih 133 delavcev.

V varnem okolju razvijajo potenciale

V okviru zavoda od lani deluje tudi dislocirana enota v Stari Gori, kjer je v vzgojno-izobraževalne programe vključenih 25 učencev. Zavod znova organizira tudi razvojni oddelek vrtca, edini tovrstni v severnoprimorski regiji. V letošnjem šolskem letu ga obiskujejo štirje malčki.

V Cirius se vpisujejo otroci iz različnih koncev Slovenije. Trenutno je v njem prvič v zgodovini ustanove več dnevnih kot institucionalnih učencev. Za dnevne učence organizirajo podaljšano bivanje, ostali se vključujejo v vzgojne programe. Za pestro vzdušje za vse učence skrbijo tudi s številnimi interesnimi dejavnostmi, že 20 let razvijajo tudi prostovoljstvo.

Kot pojasnjuje ravnateljica dr. Erna Žgur, ki zavod vodi zadnjih deset let, se število učencev z lažjimi motnjami v duševnem razvoju v zadnjih letih zaradi vključevanja v integracijske oblike šolanja zmanjšuje: “Trenutno imamo le 16 učencev v treh kombiniranih oddelkih devetletke. Močno pa povečujemo število učencev v posebni program vzgoje in izobraževanja, za učence z zmernimi, težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju. Letos imamo 14 oddelkov od prve do šeste stopnje, obiskuje jih 92 učencev. Ti se lahko v skladu z novo zakonodajo izobražujejo do 26. leta starosti.”

Center poleg šolskih programov nudi tudi celostni rehabilitacijski program s številnimi terapevtskimi dejavnostmi s področja nevrofizioterapije, delovne terapije, logopedije in zdravstvene nege. Izvajajo različne terapevtske obravnave, plavanje po konceptu Halliwick, hipoterapijo ter terapijo s konji.

“K nam se vključujejo pretežno učenci z več primanjkljaji. Približno 60 odstotkov jih ima cerebralno paralizo in imajo različne stopnje gibalne oviranosti, zato tudi potrebujejo intenzivno terapevtsko obravnavo. Številni imajo jezikovne primanjkljaje ali primanjkljaje s področja vida ali sluha. V zadnjih letih se povečuje število učencev z avtističnimi motnjami.”

Usmerjeni so v prihodnost

Zadnja štiri leta v Cirius izvajajo dodatno strokovno pomoč učencem s posebnimi potrebami v primorskih vrtcih in šolah. Nudijo jo 70 otrokom, povpraševanje pa presega njihove zmožnosti. Ena od novosti je tudi tranzicijski model - program dodatnega usposabljanja odraslih. 23 mladostnikov je v sodelovanju z lokalnimi obrtniki in podjetniki spoznavalo različne poklice in dokazalo, da se lahko pod prilagojenimi pogoji tudi oni vključijo v občasne in vodene zaposlitve.

Ustanova je v petih desetletjih stalno posodabljala in širila programe. Danes je prepoznavna v lokalnem in širšem prostoru in usmerjena v prihodnost.

“Predvsem v kakovostno izvajanje programov za osebe z motnjami v duševnem razvoju v ustanovi in v širitev podporne mreže integrativnim in inkluzivnim oblikam izobraževanja. Zlasti pri dodatni strokovni pomoči in vzpostavljanju mreže podpornih zavodov v regiji za določeno vrsto primanjkljajev,” še dodaja dr. Žgurjeva.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano