Vstajenje Primorske buri duhove

Tudi himne burijo duhove. Pesem Vstajenje Primorske naj ne bi bila primerna za športne prireditve.

(Ne)primerna pesem za športno prireditev Foto: Bogdan Macarol
(Ne)primerna pesem za športno prireditev Foto: Bogdan Macarol

NOVA GORICA > Tako vsaj piše v poročilu delegata o organizaciji tekme uvodnega kroga prve slovenske nogometne lige med Gorico in Domžalami. Poročilo sicer ni javno dostopno. Del vsebine o domnevni neprimernosti neuradne primorske himne je bil objavljen na družabnem omrežju in je pričakovano sprožil precej bolj ali manj žolčnih odzivov. V Nogometnem društvu Gorica in Nogometni zvezi Slovenije zadeve ne komentirajo, ker ni javna.

Napev Vstajenje Primorske je v zadnjem desetletju pogosto slišati na vsakovrstnih prireditvah, še najmanj na športnih, kjer se pojavlja bolj poredko. Na nogometnih tekmah Gorice v športnem parku pa so posamezni deli ali kar himna v celoti iz zvočnikov priložnostno zadoneli že večkrat. Naključje ali ne, prvič smo jo slišali v končnici državnega prvenstva 2005/06, ko so Novogoričani v odločilni tekmi za prvo mesto gostili prav Domžalčane.

Čeravno se krovne športne organizacije po Evropi in svetu zavzemajo, da bi s športnih prizorišč izkoreninili obnašanje, sporočila in (navijaške) pesmi, ki presegajo športne okvire, pa je primerov nasprotne prakse kar precej. Tudi na tekmah slovenske reprezentance, ki so jo iz zvočnikov občasno spodbujali napevi iz pesmi, kot sta Hej, brigade in Na juriš.

Prav leta 2005 pa so se začeli dogajati zapleti še z eno himno. Mi smo iz Gorice velja za neuradno klubsko himno, a so jo organizirani novogoriški navijači vzeli za svojo in je bila tudi obvezen uvod v vsako domačo tekmo članske ekipe ND Gorica. Zaradi domnevno spornega besedila naj bi umik sprva zahteval takratni glavni pokrovitelj kluba. Pesmi na stadionu niso predvajali prav do že omenjenega dvoboja z Domžalčani.

V naslednjih letih je neuradna himna večkrat odmevala na stadionu in s spletne strani kluba, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov pa je tudi nekajkrat potihnila. Posebej zanimive so bile okoliščine v pretekli sezoni, ko so večinski del članskega moštva tvorili nogometaši iz Italije, upravljavska struktura, ki je imela glavno besedo v ND Gorica, pa je bila prav tako italijanska.

V klubu so sprejeli kompromis in objavljajo domnevno nesporne izvlečke pesmi Mi smo iz Gorice. Kako se bodo odločili v primeru izvajanja ponarodele himne Vstajenje Primorske?

ALEŠ SORTA


Najbolj brano