Hidrotehnik ostaja na Soči

Hidrotehniku sta se pritožbi v postopku izbire koncesionarja za upravljanje vodotokov v porečju Soče obrestovali, saj sta mu okoljsko ministrstvo in nato vlada naposled podelila koncesijo. Sprva izbran konzorcij pod vodstvom Vektona, je izpadel iz igre. Župani občin, na katere vodotoki najbolj vplivajo, upajo, da je negotovosti zdaj konec.

Ministrstvo in vlada sta zdaj določila,  da bo vodotoke porečja Soče še naprej urejal Hidrotehnik.  Foto: Alenka Ožbot
Ministrstvo in vlada sta zdaj določila, da bo vodotoke porečja Soče še naprej urejal Hidrotehnik.  Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > Izbira podjetja, ki bo popravljalo, načrtovalo in gradilo vodne objekte v porečjih Soče, Idrijce in Vipave, se je vlekla kar dve leti. Po tem, ko je deset let to delo opravljal Hidrotehnik, je ministrstvo za okolje in prostor koncesijo podelilo konzorciju, na čelu katerega je celjsko podjetje Vekton, vlada pa ga je potrdila.

V desetih letih je Hidrotehnik za urejanje vodotokov v porečju Soče od države prejel 28 milijonov evrov, v prihodnjih štirih letih naj bi jih za redno delo približno pet, poleg tega pa bo plačan še za izredna dela. Hujših očitkov čez njegovo delo načeloma ni bilo slišati. Je pa veliko prahu in tudi zgražanja dvignil, ko je med utrjevanjem brežine Soče pod Ladrami zasul drstišče avtohtonih soških postrvi s skoraj 100.000 ikrami.

Izločili so Vektona in partnerje

Tudi po tem, ko je državna revizijska komisija izbiro preklicala in zadevo vrnila v odločanje, je vlada septembra znova potrdila cenejšega Vektona. A Hidrotehnik je vztrajal in še drugič zahteval revizijo. Njegov direktor Klemen Zajc je med drugim utemeljeval, da konzorcij na čelu z Vektonom ne izpolnjuje pogojev, da ima blokirane transakcijske račune in je na seznamu davčnih neplačnikov. Argumenti so očitno prepričali ministrstvo za okolje in prostor, ki je slednjič izbralo Hidrotehnik. Vlada je to potrdila. Utemeljili so, da zaradi finančnih težav Vekton ne bi mogel izpolnjevati obveznosti. Izbira še ni pravnomočna.

V Hidrotehniku so zadovoljni z odločitvijo. “Po številnih vloženih revizijskih zahtevkih je bila na koncu sprejeta edina pravilna in zakonita odločitev, ki je temeljila na vsebinski presoji vseh ponudb ter pravilni uporabi vseh pravnih pravil,” poudarjajo. Kot dodajajo, “v času trajanja postopka ni v nobenem primeru trpelo izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe na področju reke Soče. Dejstvo pa je, da je sama izvedba oziroma obseg vzdrževalnih del v največji meri pogojena z razpoložljivimi finančnimi sredstvi in prioritetami celotnega povodja.”

Komentarja nove, zanje neugodne odločitve ministrstva, od Vektona nismo uspeli dobiti, saj na sedežu družbe nismo uspeli priklicati nikogar.

“Prav so se odločili”

Na severnem Primorskem so zaplete spremljali z negotovostjo. Kanalski župan Andrej Maffi meni, da se je država pravilno odločila. “Prav je, da je izvajalec domačin. Negotovo je bilo, kako bo delal nekdo, ki ne pozna problematike in kaj se je delalo do zdaj. Sodelovanje z občinami je nujno, z domačim podjetjem se je laže dogovoriti, katere so prioritete, pa tudi, da popravijo to, kar je bilo narejeno slabo,” pravi. Hkrati poudarja, da bi se dalo za manj denarja več narediti: “Ključno je, da se dela gospodarno in se ne ponavlja starih napak.”

Tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar si obeta, da je negotovosti konec. “Upam, da je odločitev dokončna. Pomembno je, da upravljalec naredi dolgoročne plane, ki so nujni, saj je na kratek rok težko kaj narediti. Hidrotehnik ima izkušnje, pozna zgodovino posegov, kar je pri planiranju pomembno. Upam, da bodo opredelili prioritete, se najprej lotili kritičnih zadev, da se bodo ukrepi izvedli in se bo omogočila čim večja poplavna varnost.”

“Glede na to, kar sem o zadevi slišal in prebral, se mi zdi to razumna odločitev. Predvsem z vidika, da z vodotoki upravlja nekdo, ki jih pozna in ima resne reference na področju, za katerega se je prijavil,” pa izbiro komentira tolminski župan Uroš Brežan.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano