Hidrii še dvorca ni treba prodati

Sporazum o finančnem in poslovnem prestrukturiranju, ki ga je korporacija Hidria junija podpisala s sedmimi bankami upnicami, podpira dolgoročno rast skupine. Predsednik Iztok Seljak je z njim izjemno zadovoljen, saj Hidrii ob praktično zaključenem dezinvestiranju in novih poslih, vrednih 300 milijonov evrov, zagotavlja dobičkonosno rast.

Prestižni Kendov  dvorec ostaja v lasti Hidrie,  ne bo ji ga treba 
prodati.  Foto: Saša Dragoš
Prestižni Kendov dvorec ostaja v lasti Hidrie, ne bo ji ga treba prodati.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Lani sem na tem mestu govoril, da bosi brodimo po koprivah, da to peče in boli, a sem sočasno poudaril, da nismo zlomljeni. Letos smo skupaj dokazali, da smo krizo spremenili v izjemno priložnost in v ponovni cikel rasti. Da torej zmagujemo, ko je to najbolj potrebno,” se je predsednik Hidrie Iztok Seljak na sobotnem poletnem srečanju kolektiva zahvalil vsem zaposlenim, skupaj s predsednikom upravnega odbora Edvardom Svetlikom tudi povabljenim iz svoje nekdanje družbe IMP Klima, ki od julija deluje pod okriljem švedske korporacije Lindab.

Svetlik: Ni važno, kolikokrat padeš ...

Z izjemno priložnostjo je imel Seljak v mislih za 300 milijonov evrov letos sklenjenih poslov za visoko inovativne izdelke korporacije za avtomobilsko industrijo, praktično končano dezinvestiranje in na tej osnovi sklenjen sporazum o finančnem in poslovnem prestrukturiranju skupine.

Seljaka smo, njegovi očitni dobri volji navkljub, vprašali, ali je bil sporazum, katerega podpis je bil napovedan za iztek minulega leta, plod trših pogajanj, kot so jih v Hidrii pričakovali. “Nasprotno! Sporazum smo pripravljali s strateškim programom, ki Hidrii dolgoročno obeta dobičkonosno rast. Ne gre za klasičen sporazum o reprogramiranju dolgov, kot jih poznamo v Sloveniji, ampak za uspešno strateško in finančno prestrukturiranje na osnovi že pred tremi leti začetega dezinvestiranja in konkretnih novih poslov v vrednosti 300 milijonov evrov. Vmesni sporazum smo podpisali že decembra, z dokončnim sporazumom pa smo si zagotovili dolgoročno obetavno poslovanje,” je pojasnil Seljak.

“Še enkrat smo dokazali, da v življenju ni pomembno, kolikokrat padeš, ampak kolikokrat se pobereš in greš naprej. To je moč Hidrie, ki nas žene naprej že 35 let,” pa je približno 2000 zbranim dejal Edvard Svetlik in se zahvalil vsem in poimensko vodstveni ekipi, ki je skupaj vztrajala v, kot je dejal, turbulentnih časih do jasno začrtane rasti. Z zdaj sklenjenimi posli naj bi Hidria z lanskih 250 milijonov evrov letnih prihodkov in 23 milijonov dobička (EBITDA) v naslednjih petih letih zrasla za sto milijonov evrov in prevzela vodilno vlogo s produkti, ki so plod minulih visokih vlaganj in razvoja.

Kendov dvorec ostaja v lasti Hidrie

Dan Hidrie, na katerem so za točilne pulte stopili vodilni delavci s prvim finančnikom Gašperjem Svetlikom na čelu in stregli zaposlenim in ostalim (na dogodek so povabili vse ljudi dobre volje), sta resnično zaznamovala dobro razpoloženje in optimizem. “Tako je prav in še marsikaj se naučiš in izveš med strežbo,” nam je dejal prvi informator Hidrie Erik Blatnik.

“Vsi skupaj smo se v minulih letih veliko naučili in napak ne bomo ponavljali. Sedaj pa smo s fenomenalnim sporazumom, ki je steber stabilnega razvoja, resnično optimistično zazrti v prihodnost,” je dodal Seljak. Na vprašanje, ali morajo res prodati tudi prestižni Kendov dvorec, pa je samo zamahnil z roko. “To je neumnost. Mi smo s prodajo nestrateškega premoženja - nemške družbe GIF, zemljišč v Sarajevu in naposled IMP Klime strateškemu partnerju - prehitevali pripravo sporazuma. Zato se zdaj lahko osredotočamo na svoje ključne posle za avtomobilsko industrijo, ki z rezultati že prehitevajo pričakovanja sporazuma. Kendov dvorec seveda ostaja Hidriin,” se je smejal Seljak.

Ne mudi se niti s prodajo deleža, s katerim je Hidria pred osmimi leti s skoraj 40 odstotki vstopila v lastništvo idrijske družbe FMR, največjega posamičnega lastnika skupine Kolektor.

Dva nova nadzornika

Med ostalim so lani prenovili in okrepili tudi mlado vodstveno ekipo korporacije. S podpisom sporazuma o finančnem in poslovnem prestrukturiranju bodo Hidrio iz delniške družbe preoblikovali v družbo z omejeno odgovornostjo z osrednjima družbama Rotomatika v Spodnji Idriji in AET v Tolminu. V tretji, novi družbi pa bo vse preostalo nestrateško premoženje (v lasti imajo še precej zemljišč); ko ga bodo prodali, bodo to družbo ukinili.

Vodstvo Hidrie obljublja, da bo sporazum predstavilo jeseni. Zanikali so le podatek, ki kroži v javnosti, da naj bi glavnico začeli odplačevati čez poldrugo leto.

Hidria s sporazumom dobiva tudi dva nova zunanja nadzornika. Dosedanjemu predsedniku upravnega odbora in s skupino menedžerjev večinskemu lastniku Hidrie Edvardu Svetliku se bosta v nadzornem svetu pridružila dr. Danica Purg (IEDC) in ekonomist dr. Igor Masten. Strokovnost obeh v Hidrii zelo cenijo. Ker stavijo na odličnost, so zato tudi z njunim imenovanjem zelo zadovoljni in se veselijo sodelovanja.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano