Hidria predstavila svojo zadnjo inovacijo

Hidria je danes predstavila svojo zadnjo prebojno inovacijo - sistem hladnega vžiga dizelskega motorja s senzoriko tlaka, s katerim je pred časom sklenila za 110 milijonov evrov pogodb. Proizvodnjo v Tolminu, kjer je sedež nosilca projekta - družbe Hidria AET, si je ogledal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

 Foto: STA
Foto: STA

TOLMIN > Prvi mož Hidrie Iztok Seljak je sistem hladnega vžiga dizelskega motorja s senzoriko tlaka označil za največjo globalno prebojno inovacijo Hidrie do sedaj. “Vžig dizelskih motorjev s senzoriko tlaka prinaša 30 odstotkov manjšo porabo motorjev in posledično enako zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida in drugih škodljivih snovi,” je dejal.

Hidria je s ključnimi proizvajalci avtomobilov, katerih imen ne razkrivajo, že sklenila pogodbe za vgradnjo omenjenega sistema po letu 2018. Z njimi bodo zadostili tretjini celotnih svetovnih potreb, se pa Hidria že dogovarja o tem, da bi se svetovni delež po letu 2018 še povečal.

Pri projektu je sodelovalo 23 domačih strokovnjakov in tudi nekaj tujih. Vanj so vložili 25 milijonov evrov, od tega 10 milijonov evrov v bazni razvoj in rešitve, 15 milijonov evrov pa v prototipno proizvodnjo in industrializacijo. Serijsko proizvodnjo naj bi zagnali prihodnje leto, ta pa bo prinesla dolgoročen obstoj družbe.

Minister Zdravko Počivalšek je ob ogledu proizvodnje v Tolminu Hidrio izpostavil kot zelo pomembno družbo za slovensko izvozno naravnano gospodarstvo. “Kar sem videl danes, je fascinantno. Gre za visokotehnološki izdelek, ki je plod domačega znanja. Poleg tega so strojne linije za proizvodnjo njihov lasten proizvod in verjamem, da so njihove perspektive svetle in pozitivne ter hkrati pomembno prispevajo tako k razvoju podjetja kot celotnega slovenskega gospodarstva,” je prepričan Počivalšek.

Minister verjame, da je tudi sodelovanje z državo preko razvojnega centra SiEVA kanček prispevala k temu, da je ta izdelek tako uspešen.

Kljub temu, da imajo v Hidrii zagotovljen posel do leta 2023, kar je v avtomobilski industriji zelo dolgo obdobje, pa že razmišljajo o naslednji generaciji svečke po izteku podpisanih dogovorov.

STA


Najbolj brano