Hit je žičnico prepustil občini

Ločitvena upnika v stečajnem postopku družbe ATC Kanin Hit in Heta Asset Resolution nista prevzela žičniških naprav na kaninskem smučišču. Oba sta se pravici odpovedala v korist Občine Bovec. Z njo se o tem pogovarjajo že dalj časa, saj kupcev z denarjem ni, edino lokalna skupnost pa lahko pritegne državni in evropski denar za obnovo.

Vse gre v smer,  da kaninsko smučišče vendarle ne bo več 
prazno. Foto: Igor Mušič
Vse gre v smer, da kaninsko smučišče vendarle ne bo več prazno. Foto: Igor Mušič

BOVEC > Vse kaže, da bo lokalna skupnost prevzela tudi žičniške naprave na vrhu Kanina. Od Hete je pred časom že prevzela dostavno gondolsko žičnico in restavracijo Prestreljenik. Če bo država dala obljubljeni denar, se odpira pot naprej. Morda bodo že prihodnjo zimo usposobili smučišče. Se bo pa treba pogovarjati o zasebno javnem partnerstvu. Rusi čakajo.

Bovški župan je zadržan

Iz družbe Heta so v sporočilu za javnost zapisali le, da so se odpovedali pravici za prevzem premoženja na kaninskem smučišču v korist Občine Bovec, več pa niso želeli komentirati. Predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga je pojasnil, da so prisluhnili bovški občini in nanjo prenesli pravice v stečajni masi.

S prenosom se trenutno ukvarjajo Hitovi pravniki. Pod kakšnimi pogoji bodo to naredili, se še dogovarjajo. Ena izmed možnosti je tudi brezplačen prenos.

“Želimo si, da bi se turisti vrnili na Bovško. To bi namreč prineslo tudi neposredno korist našemu igralniškemu centru Avrora pri Kobaridu. Od par tisoč evrov, ki bi jih lahko dobili za naprave na Kaninu, se nam zdi bolj pomembno to, da smučišče čim prej zaživi,” še dodaja Piciga.

Na bovški občini poziva za prevzem premoženja za zdaj ne komentirajo. Čakajo na uraden sklep sodišča, ki naj bi ga prejeli jutri.

Naprave na smučišču so si minuli teden ogledali inženirji francoskega podjetja Poma. Strokovni ogled proizvajalca in projektanta obstoječih žičniških naprav je namreč iztočnica za nadaljnje postopke in rekonstrukcijo. Na podlagi ogleda bodo v Pomi pripravili podroben popis vseh potrebnih posegov, ki jih bo treba opraviti pred ponovnim zagonom. Naprave je pregledalo tudi podjetje Dr. Duhovnik, ki meni, da jih je možno obnoviti do zimske sezone.

V petek tretja dražba hotela Kanin

“Hit si za ponovni zagon smučišča prizadeva tudi zaradi hotela Kanin v Bovcu, ki je bil v lasti njihove hčerinske družbe Hit Bovec. Hotel bo stečajna upraviteljica Sara Pušenjak poskušala prodati na tretji dražbi v petek. Izklicna cena celotnega hotelskega kompleksa z 250 posteljami in novim wellnessom je 2,6 milijona evrov,” sporoča vodstvo Hita. Ob tem ne omenjajo dramatičnega propada hotela, ki je skoraj splesnil.

Če se Hit svojim terjatvam odpoveduje in premoženje prenaša na lokalno skupnost, je pričakovati, da bodo tudi postopke, s katerimi stečajna upraviteljica na sodišču oporeka Hitovim terjatvam v višini skoraj milijon evrov, opustili.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano